Všechny nitrooční operace hrazené pacientem jsou na naší klinice prováděny emeritním přednostou kliniky doc. MUDr. Jiřím Paštou, CSc., FEBO. Přípravu k operaci, tj. předoperační vyšetření, individuální výběr implantátu, kalkulace čočky a pooperační kontroly provádí speciálně školený tým refrakční ambulance pod vedením MUDr. Ivety Němcové, PhD. (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel č. 973 203 199).

Refrakční výměna čočky (RLE)

Jde o odstranění vlastní nitrooční čočky z důvodů odstranění dioptrické vady pacienta. Na místo původní čočky je následně uložena umělá nitrooční čočka o optické síle, která vyrovná dioptrickou vadu pacienta.

Vhodnost RLE

  • krátkozrakost
  • dalekozrakost
  • astigmatismus
  • vetchozrakost (tzv. „presbyopie“ = přirozená elasticita čočky a schopnost oka zaostřit na objekt na různou vzdálenost s věkem klesá)
  • RLE doporučována u pacientů nad 45 let věku.

Průběh operace

RLE je prováděna ambulantně v lokální anestezii. Drobným řezem je pomocí ultrazvuku odstraněna vlastní čočka pacienta obdobně jako u operace šedého zákalu. Na její místo je následně naimplantována umělá nitrooční čočka. Síla nitrooční čočky je stanovena před operací na základě srovnání měření přístrojem a posledních vyhovujících brýlí, či kontaktních čoček pacienta. Typ umělé nitrooční čočky je volen dle požadavků klienta.

Zárukou perfektního výsledku operace je dlouhá tradice, vysoká kvalifikace a bohaté zkušenosti lékařského týmu Oční kliniky ÚVN Praha.

Komplikace operace

Komplikace nastávají v necelém půl procentu případů.

  • Zkalení zadní části pouzdra čočky
  • Endoftalmitida (pooperační zánět)
  • Odchlípení sítnice.

Typy nitroočních čoček

I. Monofokální čočky a čočky torické

Monofokální čočky obecně zajistí dobré vidění do dálky, na čtení je ale nutná brýlové korekce. Torické monofokální čočky jsou vhodné pro pacienty s astigmatismem. Na našem pracovišti jsou používány tyto implantáty:

AcrySof®IQ (Alcon)

Tento typ umělé nitrooční čočky umožňuje řešení vysoké krátkozrakosti a dalekozrakosti. Žlutý filtr chrání oko před škodlivým vlivem světelného záření a přitom neovlivňuje barevné vidění.
www.cz.alcon.com  , www.bezbryli.cz  

 

Akreos MI60 (Bausch+Lomb)

Unikátní asférická akrylátová nitrooční čočka určena pro implantaci do oka pomocí mikroincizní techniky operace (MICS). Unikátní design optiky čočky „advanced optics“ poskytuje pacientům výrazně vyšší kvalitu vidění jak z hlediska kontrastní citlivosti, tak i hloubky ostrosti vidění. Má čtyřbodový haptický design pro vynikající centrování a stabilitu.
www.bausch.com  

 

AcrySof®IQ toric (Alcon)

Torická monofokální nitrooční čočka určená ke korekci astigmatismu se žlutým filtrem pro ochranu sítnice. Pooperační vidění na jednu preferovanou vzdálenost.
www.cz.alcon.com  , www.bezbryli.cz  

 

Bi-Flex T (Medicontur)

Torická nitrooční čočka určená ke korekci vyššího stupně astigmatismu. Rotačně stabilní asférická hydrofilní akrylátová nitrooční čočka.
www.medicontur.com  

 

II.  Multifokální a multifokální torické nitrooční čočky

Jde o tzv. trifokální nitrooční čočky, které odstraní brýle do dálky, na střed i do blízka. Trifokální torické nitrooční čočky umožňují odstranění brýlí do dálky, na střední vzdálenost i  do blízka  u pacientů s astigmatismem. Tito pacienti dříve podstupovali dokorekci excimerovým laserem nebo následné rohovkové nářezy, což znamenalo další zátěž oka i psychiky pacienta.

Acrysof®IQ PanOptix (Alcon), Acrysof®IQ PanOptix®toric (Alcon)

Trifokální asférická nitrooční čočka určená k řešení nejen vetchozrakosti („presbyopie“). Zaostření na různé vzdálenosti je možné na základě speciálně upraveného tvaru čočky, který využívá jevu tzv. „apodizace“. Tato konstrukce optiky minimalizuje jevy rušící kvalitu vidění a zvyšuje pravděpodobnost úplného odstranění dioptrií. Je vhodná i pro pacienty mladší 45 let.

Torická varianta této trifokální nitrooční čočky umožní odstranění brýlí do dálky i do blízka pacientům s astigmatismem.
www.cz.alcon.com  , www.bezbryli.cz  

 

AT LISA tri  839MP (Zeiss), AT LISA tri toric 939MP (Zeiss)

Vysoce specializovaná trifokální nitrooční čočka s tradicí. Opět existuje i v torické variantě.
www.zeiss.cz  

 

Liberty 677PMY (Medicontur), Liberty 677MTY (Medicontur)

Trifokální nitrooční čočka s vylepšenou optickou částí a s difrakcí, umožňující minimalizaci rušivých fenoménů a naopak zvýšenou kontrastní citlivost. Rovněž i v torické variantě.
www.medicontur.com  

 

 

III. EDoF čočky

Jde o nitrooční čočky s prodlouženým ohniskem, které umožní pacientovi perfektní vidění na dálku a střední vzdálenost (práce na PC, vaření) a na čtení běžného většího textu (cenovky, beletrie). Na drobný text je často třeba mírná dokorekce (+1 dioptrie). Výhodou těchto čoček je velmi dobrá kontrastní citlivost, tj.schopnost dobrého vidění v prostředí s horším osvětlením. Proto je tato čočka výhodná zejména u profesionálních řidičů, u kterých klasická trifokální čočka může způsobit obtíže spojené právě s poklesem kontrastní citlivosti.

Existují i v torické variantě.

 

Tecnis Symfony (AMO)

www.abbott.com  

 

 

 

AT LARA 829MP (Zeiss), AT LARA toric 929MP (Zeiss)

www.zeiss.cz  

 

Refrakční výměna čočky, tj. vyměna vlastní čiré či zkalené čočky za monofokální, trifokální, EDoF čočky či jejich torické varianty u pacientů s astigmatismem, zlepšuje kvalitu života pacientů v každodenních aktivitách. Všechny námi nabízené nitrooční implantáty jsou vyrobeny v souladu se současnými nejpřísnějšími mezinárodními požadavky na bezpečnost zdravotnických prostředků a jsou certifikovány pro použití v EU. V našem Refrakčním centru Oční kliniky ÚVN Praha Vám poradíme s výběrem vhodné nitrooční čočky a seznámíme Vás s náklady na léčbu.

 

IV.  Add-on čočky

Princip „ add-on“ je metoda implantace sekundární nitrooční čočky před jinou nitrooční čočku, která je již v oku implantována. Není rozhodující, kdy byla předchozí operace šedého zákalu provedena, implantaci Add-on čočky je možno provést kdykoli po zavedení primární umělé čočky. S výhodou lze tyto čočky užít k nápravě zbytkových vad po operaci katarakty a k osvobození se od nošení se brýlí do blízka. Add-on čočky jsou používány řadu let a výsledky dlouhodobých studií vykazují velkou spokojenost u pacientů.

alt

Add-on čočky jsou dostupné v monofokální, torické i multifokální variantě.

 

V. Fakické nitrooční čočky

Fakické nitrooční čočky (FIOL) jsou nitrooční čočky určené pro implantaci do přední části oka pacienta. Tato technika umožňuje zachovat vlastní čočku pacienta. FIOL jsou proto určeny především pro pacienty do 40 let věku, kteří mají zachovanou zaostřovací schopnost (akomodaci) vlastní čočky a vidění do blízka bez potřeby brýlové korekce. FIOL jsou vloženy do nitra oka při nitrooční operaci. Z důvodů minimalizace rizik při operaci upřednostňujeme celkovou anestezii pacienta. Během operace je do nitra oka vložena speciální umělá čočka, která je pomocí typických klepítek uchycena na duhovku. Nahradí tak brýlovou korekci či korekci kontaktními čočkami a umožní pacientovi kvalitní vidění do dálky i do blízka. Velkou výhodou FIOL je reverzibilnost (kdykoliv lze čočku odstranit či vyměnit).

Indikace:

  • Krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus
  • Nevhodnost laserové operace excimerovým laserem (tloušťka rohovky, keratokonus, vysoká dioptrická vada)
  • Věk do 40 let pacienta


Komplikace:

  • Pooperační zánět
  • Zvýšení nitroočního tlaku (glaukom)
  • Snížení počtu buněk vnitřní části rohovky (endotelu)


Procento pooperačních komplikací je velmi nízké (méně než 0,5 %) a ve většině případů je dobře léčitelné lokální aplikací kapek či celkovou léčbou. Pouze v ojedinělých případech je nutno čočku z oka vyjmout.

 

FIOL ICL (implantabilní kontaktní čočka) (Staar)

Torická varianta implantátu je určena ke korekci dioptrických vad s astigmatismem nad 2 dioptrie.
www.staar.com