Zástupce ÚVN se na žádost Ministerstva vnitra ČR opět zúčastní mise v rámci  programu MEDEVAC na území Etiopie. Náš personál tak naváže na úspěšnou práci, kterou v této zemi odvedl letos v březnu biomedicínský inženýr Milan Buršík. Ten se o své zkušenosti podělil v následujícím rozhovoru.

Obvykle je MEDEVAC spojován s výjezdy lékařů do zahraničí. Jak jste se s vaší odborností biomedicínského inženýra dostal do Afriky Vy?

Mise našeho charakteru byla odlišná od těch nejznámějších výjezdů českých zdravotních týmů do Jordánska. Forma pomoci měla zahrnovat především edukaci tamního personálu, tvorbu manuálů k použití různých zdravotnických přístrojů a opravu těch nefunkčních.

Jak se realita lišila po příjezdu do tzv. Habeše?

Byli jsme tam poprvé, takže o překvapení nebyla nouze. V průběhu pobytu jsme viděli například elektrické vedení bez izolace nebo plynové lahve volně přístupné po nemocnici. Tyto výjevy vás donutí věnovat několik přednášek bezpečnosti práce.

Nečinilo vám problém spolupracovat s etiopskými techniky?

Absolutně ne. Aktivně se zajímali o každý náš krok v pracovních postupech. Byli vděční a manuálně zruční. Okamžitě jsme si je získali, když jsme – již krátce po příjezdu ze dvou nefunkčních mikroskopů sestavili jeden použitelný.

Neuměli provést opravu sami?

Není to o nich. Problém začíná úplně jinde. Nemocnice v rozvojových zemích jsou vděčné za pomoc ze západu, která se k nim dostává v různé podobě. Jedna z nich funguje na principu darů. Nezisková organizace sežene přístroj, který s pompou předá ... například do Etiopie. Prvotní nadšení vystřídá skepse, když přístroj nefunguje nebo nemá žádnou servisní dokumentaci. Pokud je funkční, tak pouze na omezenou dobu, protože náhradní díly je takřka nemožné sehnat. Nemocniční sklady jsou poté přeplněné drahým šrotem.

Existuje šance, že se tento stav změní?

Obávám se, že ne, dokud bude marketing a politika kralovat nad zdravým rozumem.

Co vás v nemocnici překvapilo kromě svérázného přístupu k bezpečnosti práce?

Každý den bylo v nemocnici ošetřeno více než sto pacientů, kteří měli problém s očima. Často dochází až k oslepnutí. Tento jev je způsoben silnou prašností a všudypřítomnou nečistotou.

Etiopie je zajímavým úkazem afrického státu, kde spolu ve smíru žijí obyvatelé vyznávající odlišná náboženství. Lze s takovým obecným tvrzením souhlasit?

Náboženská tolerance je opravdu ukázková. Mise byla právě v období Velikonoc. Největší křesťanský svátek byl muslimskou komunitou plně respektován. Horší je situace s kmeny, které vytvářejí nepokoje. Tento problém se naštěstí netýkal Addis Abeby. Hlavní město je proslulé spíše drobnou kriminalitou. Raději jsem při každé návštěvě ulic hlavního města byl velmi obezřetný. Obavy naštěstí nebyly naplněny, a tak se naše týdenní mise obešla bez jakéhokoliv incidentu s místními kapsáři.

Z vašeho vyprávění lze usuzovat, že jste měli v průběhu mise i volný čas. Jak jste jej využil?

Šálek čerstvě upražené kávy s bylinkou uvolňující kokosové a koriandrové aroma je naprosto dokonalý relaxační zážitek. Obzvláště když si ho dopřejete v tamní klasické pražírně. Obecně lze říct, že jsem měl možnost ochutnat místní gastronomii a podniknout krátký turistický výlet na horu Entoto. V hektických pěti pracovních dnech však na více čas nezbýval.

Mnoho času jste na splnění úkolu neměli. Jak hodnotíte úspěšnost mise?

Tamní specialisté byli nadšeni, takže se domnívám, že jsme odvedli nezanedbatelný kus práce. Mimo jiné jsme ke všem kontrolovaným přístrojům vytvořili průvodní dokumentaci. Věřím, že do příští mise, která je plánována na září, se nám podaří sehnat důležité náhradní díly. Do budoucna se budeme snažit o vytvoření maximální soběstačnosti nemocnice v objednávání dílů. My bychom hráli pouze roli vzdáleného mentora.

 

Milan Buršík (*1993)

Vystudoval obor biomedicínsky inženýr na Fakultě biomedicínského inženýrství, ČVUT. V Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici Praha pracuje od srpna 2017. Zabývá se údržbou a celkovým zajištěním chodu zdravotnické techniky, včetně vytvářeni technických specifikaci pro účely nákupu nové techniky, a to zejména na lůžkových odděleních, ambulancích a laboratořích.