Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN (KARIM) uspořádala v sobotu 25. května 2019 již sedmý odborný workshop kritických stavů v anesteziologii a urgentní medicíně.

Letošní novinkou byl praktický nácvik celého spektra technik při obtížném zajištění dýchacích cest tzv. „difficult airway“, a to včetně fibroskopické intubace. Následně se simulační centrum proměnilo v urgentní příjem, kde měli posluchači vzápětí možnost své nabyté teoretické a praktické znalosti aplikovat během simulací klinických situací, jejichž součástí byla právě i difficult airway.

Druhá část workshopu, která tradičně proběhla na reálném operačním sále (č. 11), byla zaměřena na trénink „softových“ dovedností za účasti psychologa-kouče. Posluchači tak mohli nacvičovat klíčové propojení medicínských znalostí a praktických zkušeností s „měkkými“ dovednostmi a díky tomu léčbu kritického stavu v zátěžové situaci zefektivnit.

Audiovizuální záznam průběhu simulace umožnil účastníkům kurzu v závěrečném debriefingu s lektory zhodnotit nejen medicínské postupy, ale také pomoci ukázat, jak lépe pracovat s vlastními emocemi, sebereflexí a efektivněji spolupracovat a komunikovat v týmu.