Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN (KARIM) zresuscituovala pořádání předatestačních kurzů simulační medicíny „Kritické stavy v oboru Anesteziologie a Intenzivní medicína“. Po odmlce způsobené koronavirovou epidemií se sešlo ve čtvrtek 24. června 2021 na odborném workshopu šest zdravotníků. Absolvovali pod odborným vedením praktický nácvik celého spektra technik využívaných při obtížném zajištění dýchacích cest - tzv. „difficult airway“, a to včetně fibroskopické intubace.

Druhá část kurzu byla věnována simulacím kritických situací na operačním sále, v prostředí zotavovacího pokoje a na lůžku urgentního příjmu. Účastníci měli možnost vyzkoušet svou schopnost rychle reagovat na nenadálou situaci s nutností dynamicky stanovovat priority, prověřit svou schopnost komunikace, spolupráce v týmu i improvizace.

Všechny připravené scénáře vycházely z autentických případů. Po každém klinickém scénáři následovaly debriefingy s lektory a kolegy z kurzu. Každý „zásah“ byl audiovizuálně zaznamenán, a tak bylo možné dobře zhodnotit jak medicínskou stránku, tak také poukázat na slabiny či rezervy týmové komunikace a spolupráce,“ přibližuje za pořadatele MUDr. Michal Soták.

S ohledem na velký zájem je další kurz připravovaný na listopad letošního roku.