V termínu 20. - 24. 9. 2021 proběhl v areálu ÚVN druhý běh kurzu Extended Combat Medical Skills, kterého se účastnilo deset zdravotníků z řad 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Kurz se částečně odehrával ve venkovních prostorech ÚVN, ale jeho hlavní část se odehrála na simulační místnosti kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. 

V průběhu kurzu si účastníci měli opět možnost vyzkoušet celou řadu urgentních stavů a ověřit si tak svou úroveň znalostí a dovedností jak v poskytování první pomoci v bojových podmínkách tak v následné péči na pracovišti typu ROLE 1. „Bylo skvělé vidět, jak se naši kurzanti za ty tři dny posunuli a jaké dělali pokroky.“ Popsal jeden z instruktorů MUDr. Michal Soták, DESA.

Tento kurz zcela jistě vede ke zkvalitnění péče o naše raněné vojáky v poli. Je vidět, že účastníkům především chybí zkušenosti z reálného prostředí, které jim v rámci simulační medicíny do určité míry dokážeme vytvořit.“ Komentoval další z intruktorů major MUDr. Tomáš Gottvald.

V příštím roce jsou prozatím plánovány celkem tři kurzy pro zhruba 30 účastníků : „Zatím evidujeme značný zájem o naše kurzy a jsme eventuelně připraveni počet kurzů navýšit a pokrýt tak vznikající poptávku.“ Prozradil kapitán MUDr. Jan Páleník.