V těchto dnech proběhl v areálu ÚVN již třetí běh kurzu Extended Combat Medical Skills.
Pod odborným dohledem lékařů KARIM 1. LF UK bylo vyškoleno celkem čtrnáct tzv. Combat mediků z řad Armády České republiky.

Účastníci kurzu byli vzdělaní nejen v poskytování první pomoci v bojových podmínkách, ale také v navazující péči na tzv. ROLE 1. „Jedná se v širším slova smyslu o místo prvního kontaktu raněného vojáka s profesionálním zdravotníkem. Naši kurzanti mají možnost využít veškerého vybavení našeho simulačního centra a zdokonalit tak své schopnosti a dovednosti v péči o polytraumatizovaného pacienta“ prozradil mjr. MUDr. Tomáš Gottvald.

Již tradičně se poslední den kurzu konal nácvik hromadného postižení osob, tzv. MASCAL (neboli Mass Casualty). Tentokrát se však přemístil z areálu ÚVN do kasáren Vojenské policie ve Staré Boleslavi, to vše s cílem co nejvíce přiblížit bojové podmínky: „Nejenom, že jsme do nácviku zapojili profesionální maskéry s cílem co nejvěrohodnějšího zobrazení poraněných osob, ale také jsme simulovali bojové prostředí pomocí imitační střelby, výbuchů a dýmu. Samotné ošetřování se poté odehrávalo v nafukovacím stanu s omezeným zdravotnickým vybavením, zkrátka opravdové polní podmínky“ vysvětlil MUDr. Soták, DESA.

Kurz se těší v rámci armády velké oblibě, a i zbývající termíny kurzu pro rok 2022 jsou plně obsazeny. To je nejenom důkazem vysoké profesionality a úrovně kurzu, ale také přínosu simulační medicíny ve vojenském prostředí.