V těchto dnech proběhl v prostorech simulačního centra KARIM ÚVN a 1. LF UK již čtvrtý běh úspěšného kurzu s názvem Extended Combat Medical Skills. Během čtyř dní bylo vyškoleno 14 zdravotníků z řad Armády České republiky v poskytování přednemocniční péče v bojových podmínkách.

Supervizi nad kurzem převzal Master Sergeant Peter Stendick z US Army působící v rámci Joint Multinational Readiness Center v Německu. S kvalitou kurzu byl velmi spokojen a velice kladně hodnotil také úroveň a nasazení účastníků kurzu. Dle jeho slov se bude snažit o aplikaci některých principů kurzu i do probíhajícího výcviku zdravotníků v rámci NATO.

Poslední den již tradičně zakončila MASCALová situace v areálu kasáren ve Staré Boleslavi:

Jedná se o hromadné postižení osob, kdy dochází k přetížení kapacit a možností zasahujících zdravotníků velkým počtem raněných v krátkém časovém rozmezí.“ přiblížil jeden z instruktorů Bc. Ladislav Korda. „Na zdravotníky je kladen velký tlak, pracují pod extrémním stresem a jsou nuceni provádět rychlá rozhodnutí tak, aby poskytli co nejkvalitnější péči co největšímu počtu raněných.

Hromadné postižení osob je v bojových podmínkách velmi časté, což se ukazuje i při současné válce na Ukrajině. Považujeme za důležité vzdělávat a zdokonalovat naše zdravotníky i v tomhle ohledu. Věříme, že tento kurz vede ke zkvalitnění péče o naše raněné vojáky.“ doplnil mjr. MUDr. Tomáš Gottvald. 

Kurz ECMS je odlišný v tom, že klademe důraz nejenom na výuku samotnou, ale především na působení faktoru stresu. Někdy je až s podivem, jak člověk pod stresem dokáže (ne)fungovat. Tento stres se snažíme co nejvíce přizpůsobit tomu bojovému, ačkoliv víme že to nikdy nebude zcela možné. Proto simulujeme co možná nejvěrohodněji poranění i prostředí, ve kterém samotné ošetřování probíhá. S tímto nám pomáhá Asociace dobrovolných záchranářů ČR za což jim patří velké díky“ zakončil MUDr. Michal Soták, Ph.D., DESA.