Simulační centrum KARIM 1. LF UK a ÚVN Praha opět rozšířilo svoje pole působení. K již zavedeným vzdělávacím kurzů pro lékaře, nelékaře, studenty, vojenské zdravotníky i laiky přibyl odborný workshop „Bronchoskopie v anesteziologii a intenzivní medicíně“. Kurzu se zúčastnili lékařky a lékaři z různých zdravotnických zařízení ČR.

Teoretická část kurzu přiblížila posluchačům taktiku provedení flexibilní bronchoskopie a možnosti jejího využití v anesteziologii i v péči o kriticky nemocné. Nedílnou součástí prezentací byla i rozsáhlá foto/video dokumentace pacientů KARIM.

Následovala praktická část kurzu. Rozděleni do malých skupin, pracovali frekventanti na čtyřech stanovištích. Zde si na modelech vyzkoušeli bronchoskopickou tracheální intubaci, techniku bronchoskopicky navigované perkutánní dilatační tracheostomie, využití pomůcek k izolaci plic, které jsou široce využívané zejména pro hrudní operace. Nechyběl ani nácvik technik potřebných v kritických situacích nečekané nemožnosti zaintubovat.

Díky spolupráci kliniků ÚVN (KARIM, Radiologie) a „inženýrů“ z ČVUT se nám podařilo připravit vlastní anatomicky věrný model bronchiálního stromu umožňující nácvik manipulace s bronchoskopy a také upevňování „endoskopických“ anatomických znalostí tracheobronchiálního stromu. Model vychází z rekonstrukce CT plic skutečného pacienta a byl vytvořen 3D tiskem.

Ohlasy i bezprostřední reakce frekventatů kurzu byly pozitivní, proto klinika plánuje pořádání dalšího kurzu.