Kurz Extended Combat Medical Skill, který vznikl pod záštitou Ústřední vojenské nemocnice v roce 2021, je v tomto směru zcela jedinečný a za poslední tři roky vyškolil přes 100 vojenských zdravotníků a těší se mezi účastníky velké oblibě.

Rozhodli jsme se tak vytvořit a v září tohoto roku zrealizovat nadstavbový kurz, nazvaný jako level Advanced, který má za cíl intenzifikovat výcvik zdravotníků a vytvořit komplexní medicínské situace inspirované současnou válkou na Ukrajině. 
V tomto úsilí jsme spojili síly s odborem letecké záchranné služby v Líních, kteří poskytli k tomu účelu zcela ideální zázemí. 

Armáda české republiky má bohaté dlouholeté zkušenosti s poskytováním péče v asymetrických konfliktech, nicméně prostředí Ukrajinského konfliktu představuje zcela nové medicínské výzvy. Velké množství raněných, omezené množství materiálních i personálních zdrojů, odlišná skladba poranění a nefungující odsunový řetězec s nutností dlouhodobé péče v polních podmínkách.  

Výcvik vojenských zdravotníků, a to nejenom v přednemocniční péči, se musí neustále vyvíjet, tak abychom byli schopni efektivně poskytnout kvalitní péči raněným na současném bojišti. Zdravotní příprava je neméně důležitá než např. střelecký či taktický výcvik a může zabránit zbytečným ztrátám na životech. Aplikací simulační medicíny můžeme zkrátit potřebný čas k výcviku“ zakončil kpt. MUDr. Jan Páleník, lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ÚVN.