Simulační centrum dále rozšiřuje spektrum činností 

KARIM spustil od začátku března letošního roku novou koncepci pravidelných povinných školení kardiopulmonální resuscitace zaměstnanců ÚVN. Tato školení budou u zdravotníků probíhat v simulačním centru.

„Nad rámec dosavadních školení nabízíme pro „pokročilé“- a zde zejména pomýšlíme na pracovníky intenzivní péče - možnost školení zdravotnických týmů (sestra-lékař) z konkrétního pracoviště se scénáři zaměřenými na jejich oborovou problematiku. Věnovat se budeme nejen samotné resuscitaci, ale i dalším život ohrožujícím stavům. Připravené situace budou kopírovat reálné, ke kterým v nemocnici došlo. Školení bude probíhat na pokročilých celotělových simulátorech, vedeno bude zkušenými lektory z řad zdravotnických pracovníků kliniky,“ přibližuje přednosta KARIM Tomáš Tyll. „Aktivity Simulačního centra jsou limitovány kapacitou. S podporou vedení nemocnice se v současnosti snažíme zajistit její navýšení tak, aby byl tento pokročilý, atraktivní a zejména efektivní způsob vzdělávání přístupný co možná největšímu počtu vojenských i civilních zdravotníků nemocnice, resp. celého resortu obrany, stejně jako studentům či stážistům,“ doplňuje přednosta.

Workshop „Vybraná problematika neuroanestezie a neurointenzivní péče“

Další akcí, na které se Simulační centrum KARIM podílelo, byl 1. workshop „Vybraná problematika neuroanestezie a neurointenzivní péče“. KARIM tuto ojedinělou akci uspořádal pod záštitou Neurointenzivní sekce České společnosti intenzivní medicíny a do programu se zapojila Akademie neurointenzivní medicíny. Za ÚVN se zahájení zúčastnil profesor Netuka, náměstek ředitele pro vědu, výzkum a vzdělávání.

V rámci workshopu bylo využíváno nejen Simulační centrum KARIM, ale i prostředí JIP 2 KARIM. Účastníci – intenzivisté z řad anesteziologů, a společně s nimi i neurologové, kteří se podíleli na odborném programu – vysoce ohodnotili věcnou i odbornou stránku akce.