Ve dnech 2.- 4. 4. 2024 se konal v Ústřední vojenské nemocnici další běh úspěšného kurzu Extended Combat Medical Skills (ECMS). Podařilo se nám opět připravit atraktivní, vysoce intenzivní a inovativní kurz zaměřený na poskytování přednemocniční péče v bojových podmínkách. 

Každý kurz ECMS je unikátní, neustále se vyvíjíme a přizpůsobujeme potřebám současného bojiště” přibližuje hlavní organizátor a instruktor mjr. MUDr. Jan Páleník z KARIM 1.LF UK a ÚVN. “Současná válka na Ukrajině, tedy symetrický konflikt vysoké intenzity s technologicky pokročilým nepřítelem přináší mnohé problémy a i na zdravotníky jsou kladeny stále vyšší a vyšší nároky. V našich kurzech, kde se široce využívají principy simulační medicíny, se snažíme napodobit podmínky operačního nasazení. Umožňujeme tak účastníkům kurzu se naučit mimo jiné také vědomě ovládat stres a tím z nich vytváříme nejen lepší zdravotníky, ale zejména použitelné zdravotníky schopné nasazení do reálného prostředí.

Zapojení noční fáze, prvku tmy, spánkové deprivace, neznámého prostředí, taktického námětu a nekonečný přísun raněných dokáže opravdu prověřit kvalitu jednotlivých účastníků.” Popisuje průběh kurzu další instruktor prap. Bc. Martin Kotouč. 

Simulační centrum KARIM 1.LF UK a ÚVN má velký záběr a věnuje se vzdělávaní zdravotníků na všech úrovnich. Kurz ECMS se stal zcela integrální součástí našich výukových programů a tvoří páteřní kurz toho “zeleného” spektra naší činnosti. Již letos bychom rádi nabídku kurzů rozšířili a to alespoň ve stávající, vysoké kvalitě.” uzavřel zástupce přednosty pro vědu a výzkum MUDr. Michal Soták, Ph.D., DESA.

 

Odkaz na video z kurzu: https://youtu.be/W8CAKDGLAQw?si=-ZYkT_bbAsaFxBHx