V pátek 14. října se v Praze na Generálním štábu AČR uskutečnil slavnostní nástup vojáků, kteří se vrátili ze zahraničních operací.

Na něm náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář ocenil Medailí ministra obrany ČR Za službu v zahraničí příslušníky 17. jednotky polního chirurgického týmu mise Resolute Support. Ti působili v mezinárodní nemocnici v afghánském Kábulu.

Vyznamenáni byli také vojenští pozorovatelé OSN, a to mise MINUSCA, kteří byli vysláni do Středoafrické republiky a vojáci, kteří přispěli k zahájení plnění operačního úkolu Leteckého poradního týmu v misi Inherent Resolve na území Iráku. Jejich úkolem bylo nejen připravit inženýrské sítě a zajistit vybudování základny včetně ochranných valů a dalších odborných ženijních prací.

Armádní generál Josef Bečvář v poděkování navrátilcům uvedl, že neuznává hodnocení misí na malé či velké, důležité či důležitější, ale klade důraz na to, že každá mise má svůj specifický význam. Spojuje je fakt, že přispívají k tomu, aby v dané oblasti bylo bezpečněji pro místní obyvatele.

„Je vždy příjemné setkat se s lidmi, kteří se vrací z různých částí světa, kde reprezentují Českou republiku a odvádějí záslužnou práci. Právem vám patří velké poděkování,“ řekl náčelník Generálního štábu.

Čtyřem vojákům, kapitánu Daliboru Coufalovi, nadrotmistrům Josefu Cupánkovi a Josefu Macháčkovi a četaři Miloši Horčicovi udělil zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Petr Mikulenka pamětní minci. Vybraní vojáci převzali také čestné odznaky AČR Za zásluhy a věcné dary.