Několik studentů a studentek oboru ošetřovatelství mělo možnost se během letních prázdnin zúčastnit praxe na Oddělení operačních sálů. Během praxe prošli teoretickou i praktickou přípravou, vyzkoušeli si práci na centrální sterilizaci a poté měli možnost strávit několik týdnů přímo na jednotlivých úsecích operačních sálů. Jak praxi zhodnotila studentka 3. ročníku 3. lékařské fakulty UK Kateřina Walterová? 

Co Tě nejvíc zaujalo na práci sálové sestry a proč ses rozhodla pro tento obor?

Díky praxím na naší fakultě jsem si mohla vyzkoušet práci na různých odděleních. Bavilo mě to, ale žádné lůžkové oddělení mě nechytlo u srdce. Ve druháku někteří z nás dostali možnost práce na Oddělení operačních sálů v ÚVN. Musím říct, že práce na sálech je něco naprosto odlišného, je to specifické prostředí, které se nedá moc porovnat s lůžkovým oddělením. Vyžaduje určité charakterové vlastnosti sester. ? Samozřejmě, že jsem se hledala v různých oborech. Hodně jsem přemýšlela, co bych chtěla dělat. Radila jsem se s rodinou i přáteli. Nakonec jsem se rozhodla pro sály, protože mi to bylo prostě nejblíž. Popravdě jsem se možná trochu obávala, že bych mohla po čase vyhořet.

Dozvěděla ses během stáže v ÚVN něco, co tě na práci překvapilo nebo si nečekala?

Práci na sálech jsem si představovala tak, jak to ukazuji ve filmech. Během výkonu tiché prostředí, kde všichni mlčí a jsou slyšet jen pípající přístroje u anesteziologů. V reálu jsou na sálech buď reproduktory nebo přímo zabudované rádio, kde si operatéři pouštějí své oblíbené písničky. Občas je to vtipné, když nechají hrát u výkonu svůj playlist a najednou tam začne hrát I’m barbie girl. ? Ještě mě překvapilo, jak jsou sestry technicky znalé. V tomto oboru se využívá spousta systémů pro stabilizaci, robotické přístroje a mnoho dalšího. Vše umí rozebrat a zase poskládat. Je to neuvěřitelné!

Jak celkově hodnotíš stáž a tým v ÚVN?

Jsem naprosto nadšená! Prostředí moderní, krásné, nové. Ale “prostředí” je jen půlka celého dojmu. Tým na neurochirurgii je neskutečný! Jsem opravdu ráda, že jsem se dostala právě na NCH, i když původně jsem směřovala spíš na klasickou chirurgii. Určitě nelituji, že jsem právě tady. Tým mě přijal mezi sebe, za to jsem opravdu vděčná. Učili mě vše a já jsem mohla čerpat znalosti od každé sestry a budovat svoje sálové základy. Nezažila jsem, že by byl někdo neochotný mi cokoliv vysvětlit nebo ukázat. Takže celkově bych to hodnotila 100 ze 100!