advent  K adventnímu období patří rozjímání, dobročinnost, příprava na Vánoce i návštěvy blízkých. Předvánoční období v ÚVN zpříjemnilo válečným veteránům v první pondělní prosincový podvečer slavnostní rozsvěcení vánočního stromku. Další milé setkání zažili váleční veteráni ve středu 17. prosince, kdy je poctil svou návštěvou náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář. Vánoční atmosféru u válečných veteránů v ÚVN umocnil v úterý 22. prosince svou návštěvou ministr obrany Martin Stropnický.

Některé zdejší tváře jsou mi známé, potkáváme se při akcích, které pro válečné veterány během roku pořádáme. Mnohým z vás už ale pohyb dělá velké potíže, proto jsem tady, mezi vámi, a jsem tu s vámi rád. Život je naplněný, když v něm člověk prokáže čest a odvahu. Tyto vlastnosti nikomu z vás, jak tu sedíte, nechybí,váž život měl smysl, “ ocenil ministr obrany. „Ještě než vám rozdám dárky, které pro vás mám, pojďme si zazpívat koledy. Ještě nikdy jsem nezpíval koledy za doprovodu kytary, na kterou hraje uniformovaný kaplan“, zažertoval a společně si s veterány s chutí a dojetím zazpíval několik koled. Při předání dárků s každým pohovořil, zajímal se o to, jak se jim v nemocnici líbí i jak jsou spokojeni s péčí. Potěšila ho chvála, a proto nezapomněl poděkovat personálu ÚVN, který o válečné veterány pečuje, a dobrovolníkům, kteří jim zpříjemňují pobyt v nemocnici.

http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministr-obrany-navstivil-valecne-veterany-v-ustredni-vojenske-nemocnici-118167/


advent advent advent advent advent advent


Rozsvěcení stromku

Až tady, u vánočního stromku si uvědomujeme, jak ten čas letí. Rok se sešel s rokem a já jsem moc ráda, že vám zdraví pokud možno slouží a že se tu po roce potkávám s většinou z vás a v takovém počtu. Přeji vám pěkný adventní čas a požehnané Vánoce. A těm, kdo o vás pečují, děkuji a popřeji jim, aby i v příštím roce měli stejné nadšení pro svou práci, jako v tom roce letošním,“ popřála válečným veteránům, kterých se v altánu sešlo přes tři desítky, těm, kdo o ně pečují, i několika dobrovolníkům náměstkyně Lenka Gutová. 

Pak nastal slavnostní okamžik – rozsvícení stromku, kterého se ujala 101letá válečná veteránka: „Je to moc pěkné, co jste pro nás připravili a že se tu můžeme tak sejít,“ uvedla a společně s vrchní sestrou oddělení sociálních lůžek Janou Zoufalou rozžehla vánoční stromek. K dobré náladě přispělo i vystoupení dětí ze ZUŠ Blatiny, zpěv koled s kytarovým doprovodem nemocničního kaplana a drobné občerstvení na zahřátí.



advent advent advent advent advent advent advent advent advent


Návštěva náčelníka Generálního štábu AČR

Jsem opravdu rád, že s vámi dnes můžu být. Velice jsem se těšil na příjemné setkání s vámi,“ řekl generál Bečvář: „Upřímně vás obdivujeme za vaše hrdinství, za to co jste prožili a co jste dokázali. Stali jste se pro nás vzorem.

http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/generalporucik-josef-becvar-potesil-valecne-veterany-v-prazske-uvn-117902/


advent advent advent


V Ústřední vojenské nemocnici, především na Oddělení sociální péče, v Domově péče o válečné veterány a LDN, se starají o více jak čtyři desítky válečných veteránů 2. sv. války východní i západní fronty. V několika případech zde pečují takéi o jejich partnery. Nejstarší je 101 letá válečná veteránka, průměrný věk klientů přesahuje devadesátku.