Celý druhý květnový týden se nesl v Domově Vlčí mák v duchu oslav 75. výročí ukončení druhé světové války. Bez návštěv, přesto velmi důstojně.

„Byli jsme sice omezeni hygienicko epidemiologickými opatřeními, to ale nijak neubralo na vážnosti oslav a radosti klientů, se kterými jsme vzpomínali na druhou světovou válku, promítali dobové fotografie a připomínali si historická fakta a události.

Pro mě osobně to byl silný zážitek, mnohem větší, než jindy při květnových událostech, neboť tentokrát ředitel naší nemocnice pan profesor Zavoral napsal všem veteránům vzkaz – dopis s poděkováním a vyjádřením hluboké úcty. Téměř každé předání dopisu společně s květinou bylo spojeno s příběhem, provázeno slzami a dojetím..... A přitom je to od nás taková drobnost! Někdo sám začal mluvit a popisovat situace z války, jiní se ale k válečným zážitkům vracet nechtějí. Předávat květinu do ruky, na které je vytetované číslo, slyšet vzpomínky lidí, kterým se válečné vzpomínky jasně vybavují, ačkoliv mnohé ostatní zapomínají, je dojemné a zároveň mrazivé. A také v roce 2020, sedmdesát pět let po válce, ojedinělé. Za léta péče o druhoválečné veterány si uvědomuji, jak moc je důležité právě v těchto okamžicích přijít a připomenout, že nezapomínáme,“ přibližuje Jana Zoufalá, vrchní sestra Domova Vlčí mák.