Je jednou z nás. Usměvavá, milá, pracovitá, důsledná, vstřícná, oblíbená ... Hanka Hegnerová, staniční sestra JIP Interní kliniky ÚVN.

Už od dětství jsem chtěla být zdravotní sestrou,

Hanka Hegnerová, semifinalistka soutěže Sestra sympatie 2015.


Jak vznikl nápad přihlásit se do soutěže Sestra sympatie?

Přihlásila jsem se, protože krása je věc pomíjivá. V označení sympatie je mnohem víc. Je to něco, co člověk umí dávat druhým, co se nedá obelstít. Já sama se snažím být pozitivní, empatická, cílevědomá a jít si za svými sny. Soutěž mi má také trochu napovědět, jestli jdu správným směrem.


Jak bylo daleko od nápadu k realizaci?

O soutěži jsem se dozvěděla z internetu a řekla jsem si, proč nezkusit něco nového, co obohatí můj život o nové zážitky, zkušenosti a přátelství. A pak už to šlo ráz naráz.


Vaše životní krédo, Život je jako divadelní hra: nezáleží na tom, jak dlouhé představení bylo, ale jak dobře se zahrálo, známe. Jak ho naplňujete?

Snažím se žít tak, abych při ohlédnutí zpět nemusela říci „škoda“.


Soutěž Sestra sympatie souvisí i s profesní příslušnosti ke zdravotním sestřičkám. Co Vás vedlo k tomu stát se zdravotní sestrou? Jaké jste měla o té práci představy? A naplnily se?

Už od dětství jsem chtěla být zdravotní sestrou. Není to pro mě jen povolání, vnímám to jako poslání. Zdravotní sestra je pro mě jako anděl - nabídne úsměv, podá pomocnou ruku, vyslechne a poradí. Umí se vcítit a pochopit druhého, ale i jeho rodinu, která je součástí každého léčebného procesu.


Co na Vaší profesi považujete za nejpěknější, nejzajímavější, jaké jsou stinné stránky?

Práce s lidmi mě naplňuje. Nejdůležitější je získat si jejich důvěru. To je prvním krokem na cestě k uzdravení. Nejkrásnější je vidět štěstí v očích našich pacientů, když jdou zdraví domů. Člověk ví, že jeho práce má význam.


Pracujete na JIP Interní kliniky. V čem je Vaše pracoviště mimořádné?

Naše pracoviště je na vysoké profesionální úrovni ze strany sester i lékařů. Mé kolegyně a kolegové jsou usměvaví, spolehliví, velmi pracovití a poskytují tu nejlepší týmovou práci. Jsem ráda, že mohu být součástí tohoto týmu, jsem na všechny moc pyšná a vážím si jejich každodenního úsilí s maximálním nasazením.


Vaše práce je mimořádně náročná, jak relaxujete?

Ve svém volném čase studuji vysokou školu, věnuji se různým sportovním aktivitám, také své rodině, která je neoddělitelnou součástí mého života.


Co pro vás bude znamenat případný postup do finále, anebo dokonce vítězství?

Popravdě řečeno, pro mě je velký úspěch už to, že jsem se dostala mezi 20 semifinalistek této soutěže. Samozřejmě, že každá z nás si v koutku duše přeje, aby stála na pomyslném stupni vítězů. Ať už to ale vyhraje kterákoliv z nás, jde hlavně o to, abychom ukázaly, že i ženy, které nemají míry 90 - 60 - 90, se chtějí líbit a druzí je považují za krásné takové, jaké jsou. Přiznávám, že pokud bych chtěla postoupit co nejvýše, pak s hlavním motivem, aby na mě mohlo být pyšných mých 28 sluníček z oddělení. A kdybych nevyhrála? Výhru přeji opravdu každé z nás!


A jaký je váš vzkaz?

Zdravotníkům pevné nervy, pacientům brzké uzdravení, jejich blízkým sílu a optimismus a všem lidem hodně zdraví, lásky a radosti z každodenních maličkostí.

Hana Hegnerová

Hana Hegnerová