V ÚVN jsou instalovány prvky vojenské polní nemocnice, hlavním prvkem je CT umístěné v kontejneru propojeném s třemi vojenskými stany.

Je to zařízení jediné svého druhu v Česku. Do ÚVN ho na naše vyžádání dodala Agentura vojenského zdravotnictví AČR. CT vyšetření má velký význam pro diagnostiku onemocnění COVID-19, je to jediná diagnostická metoda k průkazu zápalu plic způsobeném koronavirem.  V tuto chvíli je kapacita našeho RDG  oddělení dostačující, máme vyčleněno jedno CT pouze pro vyšetřování pacientů s podezřením na onemocnění COVID-19. „Polní CT“ je nyní ve stand by režimu, začneme ho využívat v okamžiku, kdy bude potřeba CT vyšetření převyšovat kapacita RDG oddělení,“ uvádí ředitel nemocnice prof. Miroslav Zavoral.   

O pracovišti CT

Pracoviště má Agentura vojenského zdravotnictví od roku 2019 jako součást Polní nemocnice AČR. V „ostrém nasazení“ bude v ÚVN poprvé.  Kontejner je vybaven novým CT přístrojem (Počítačový tomograf) firmy Siemens. Jedná se o plnohodnotný celotělový CT přístroj, který zobrazí současně 128 vrstev a díky své kompaktní konstrukci mu stačí na instalaci jen prostor 18,5 metrů čtverečních, tedy vejde se do vojenského kontejneru a je možné jej v tomto kontejneru následně přepravit nákladním automobilem Tatra. Pro potřeby diagnostiky onemocnění Covid-19 bude na tomto přístroji prováděno indikovaným pacientům nativní (bez použití kontrastní látky) CT vyšetření plic s obrazovou rekonstrukcí plicní tkáně ve vysokém rozlišení (zkratka tohoto typu vyšetření je HRCT - High Resolution CT). CT kontejner je plně připojen na nemocniční datovou síť.

K CT kontejneru jsou připojeny 3 vojenské stany, které budou sloužit jako čekárna pacientů, hygienický filtr a zázemí pracoviště. Přístroj budou obsluhovat týmy složené vždy ze dvou radiologických asistentů – jeden z ÚVN, druhý z AČR. Týmy se budou ve stanoveném režimu střídat, po celou dobu budou pracovat v osobních ochranných oblecích.