Od konce října pomáhají příslušníci AČR v ÚVN. Vojáci ze strakonického protiletadlového raketového pluku, z bechyňského ženijního pluku a libereckého pluku radiační, chemické a biologické ochrany jsou zařazeni u pomocných prací. Pomáhají, kde je potřeba - na pracovištích, kde se pečuje o covid-19 nemocné, ale i například u lůžek následné péče nebo v Domově Vlčí mák.

V Domově Vlčí mák byli zařazeni zejména strakoničtí vojáci. Pod vedením pečovatelů pomáhají u klientů, kterými jsou povětšinou druhováleční váleční veteráni. Asistují například u ranní hygieny, při stravování (roznáška jídel, krmení), při transportu klientů, včetně odpoledních projížděk na čerstvém vzduchu. Vrchní sestra Domova Vlčí mák si pochvaluje, že vše zvládají s ochotou a pěkným vztahem k seniorům ve vysokém věku. Dokonce si je někteří klienti Domova Vlčí mák natolik oblíbili, že by si přáli, aby tu zůstali napořád.

Své působení v ÚVN dnes skupina strakonických vojáků završila darováním krve. „Jsme pravidelní dárci krve. Napadlo nás, když už jsme v ÚVN a je tady možné krev darovat, vypravit se k odběrům krve hromadně. Dnes se nás tu z 19 sešlo deset. Věřím, že budeme všichni zdravotně způsobilí a pomůžeme tak pacientům tady v nemocnici,“ uvedl velitel strakonické skupiny kpt. Lukáš Perný. K vojákům ze Strakonic se připojila i 4 členná skupina bechyňských vojáků, kteří se rozhodli přidat k dobré myšlence svých kolegů.

Dnes nastoupily nové skupiny - 20 vojáků ze Strakonic, 15 vojáků z Bechyně a stejný počet 15 vojáků z Liberce. Všichni po proškolení od zítřka vystřídají své kolegy.