V Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici v Praze funguje speciální místo pro vyšetřování pacientů s onemocněním covid-19. Výpočetní tomograf zde umožňuje rychle a spolehlivě posoudit stupeň poškození plicní tkáně a objektivně vyhodnotit stav pacientů a jejich odezvu na léčbu. Přístroj SOMATOM Perspective od společnosti Siemens Healthineers, umístěný ve speciálním přepravním kontejneru o hmotnosti 20 tun, je součástí polní nemocnice Armády České republiky.

V areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze během jediného dne vyrostl unikátní komplex, který tvoří mobilní kontejner s CT přístrojem a několik vojenských stanů, ve kterých se nachází čekárna, hygienický filtr a zázemí personálu. Je k dispozici především pro vyšetřování pacientů, které Infekční klinika ÚVN identifikovala jako covid-19 pozitivní. CT diagnostika plic je jednou ze základních metod, jak potvrdit nebo vyvrátit podezření na onemocnění covid-19 a lze ji s úspěchem použít pro rychlé a vysoce spolehlivé třídění pacientů například na oddělení Emergency. Pomocí CT vyšetření lékaři posuzují stupeň poškození plic pacienta, vývoj nemoci a reakci na léčbu.

Tomograf, na němž vyšetření probíhá, vlastní Armáda České republiky jako součást 6. a 7. polní nemocnice. Je určený pro nasazení na zahraničních vojenských misích, kam česká vláda vysílá jednotky jako součást plnění aliančních dohod v NATO, v ÚVN jde ale o jeho vůbec první nasazení. Protože přístroj nebyl momentálně vytížený, zapůjčilo jej Ministerstvo obrany ČR pro použití k boji proti novému koronaviru SARS-CoV-2.

„Zápal plic je jednou z nejhorších komplikací, které se u nemocných s covid-19 vyskytují. Někteří pacienti mají jen mírný průběh a nemusejí být hospitalizováni, ale i u nich musíme provést CT vyšetření. Máme tak jistotu, že jim po propuštění do domácího léčení nehrozí plicní selhání nebo jiné komplikace,“ říká Kpt. MUDr. Tomáš Tůma, lékař radiologického oddělení ÚVN.

Díky umístění přístroje mimo pavilony nemocnice nedochází ke kontaktu pacientů covid-19 negativních a pozitivních na Radiologickém oddělení nemocnice a nepotkávají se ani lékařské týmy. To velmi usnadňuje logistiku i provoz nemocnice. Vyšetřování pacienta, který je covid-19 pozitivní, totiž znamená zajistit řadu ochranných opatření, která jinak provoz značně komplikují.
Další výhodou zvoleného uspořádání je rychlost. Na přístroji SOMATOM Perspective v tuto chvíli probíhají pouze vyšetření plic, takže nastavení tomografu i následné zpracování snímků je velmi rychlé.

„Rozšíření našeho standardního CT vybavení o další přístroj jsme v době pandemie uvítali. Vzhledem k situaci, jaká panuje v Itálii, Španělsku a v dalších evropských zemích, bylo nezbytné se na předpokládaný vzrůstající počet nemocných dobře připravit a udělat maximum pro to, aby nedošlo ke kolapsu systému a mohli jsme pomoci co největšímu počtu pacientů. Spolupráce s AČR nám při této přípravě velmi pomohla,“ říká Mgr. Ondřej Krahula, MBA, vedoucí radiologický asistent ÚVN.

V době koronavirové pandemie slouží diagnostické medicínské přístroje společnosti Siemens Healthineers v první linii a pomáhají lékařům a zdravotníkům po celém světě s co nejkvalitnější diagnostikou, prognózou, terapií a následnou péčí o pacienty s covid-19. „Jsem velmi rád, že naše přístroje mohou v této těžké době pacientům v České republice pomoci. Kromě Ústřední vojenské nemocnice v Praze slouží naše výpočetní tomografy, rentgeny, ultrazvuky a další diagnostické přístroje ve většině nemocnic a zdravotnických zařízení,“ říká Mgr. Michal Čech, ředitel společnosti Siemens Healthcare ČR.

Kontakt pro média

Martina Glettniková, Siemens Healthineers
Tel. : 731 576 806 mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ivo Minařík, AC&C PR
Tel: 602 161 958, mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Siemens Healthineers je významná nadnárodní společnost působící v oblasti medicínských technologií již více než 120 let. Se svým širokým portfoliem přístrojů a metod z oblasti in vitro a in vivo diagnostiky patří k předním světovým lídrům a společnostem, které určují směr dalšího vývoje oboru. K jejím hlavním pilířům patří zobrazování pomocí magnetické rezonance, výpočetní tomografie, molekulárního zobrazování, rentgenových přístrojů, angiografických přístrojů, ultrazvuků a laboratorní diagnostika. Díky nejmodernějším metodám a aplikacím s podporou umělé inteligence pomáhá na celém světě zlepšovat zkušenosti pacientů, zdokonalovat precizní medicínu, digitalizovat zdravotní péči a rozvíjet její možnosti. Své portfolio produktů a služeb neustále rozšiřuje o digitální nabídku a aplikace s podporou AI, které v medicínských technologiích hrají stále důležitější roli. Siemens Healthineers také nabízí řadu služeb a řešení, které zlepšují schopnost poskytovatelů zdravotní péče nabízet pacientům vysoce kvalitní a účinnou péči. Společnost sídlí v německém Erlangenu a celosvětově zaměstnává zhruba 53 tisíc lidí. V České republice působí od roku 1991.
Další informace naleznete na adrese https://www.siemens-healthineers.com/cz/