Zástupci Ústavu gastrointestinální onkologie ÚVN iniciovali diskuzi se členy výborů Společnosti pro gastrointestinální onkologii ČLS JEP a České gastroenterologické společnosti ČLS JEP ohledně nutnosti posílení dalšího vzdělávání lékařů v oboru gastroenterologie. Společným konsenzem je návrh na akreditaci nástavbového oboru gastrointestinální onkologie, který by vedl k získání specializované způsobilosti.

Cílem vzdělávání v nástavbovém oboru gastrointestinální onkologie je prohloubení znalostí gastroenterologa, chirurga a klinického onkologa v oblasti péče o pacienty s gastrointestinálním nádorovým onemocněním. Léčba nádorových onemocnění vyžaduje multidisciplinární přístup a předpokládá podrobné znalosti v oblasti diagnostických metod, operačních technik, radiační onkologie, chemoterapie, imunoterapie i hormonální léčby, což by současně mělo přinést i zvýšení kvality péče.

Návrh na akreditaci bude podán k Akreditační komisi Ministerstva zdravotnictví ČR prostřednictvím Subkatedry gastroenterologie Institutu postagraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v první polovině roku 2023.

Kontaktní osoba pro dotazy:

MUDr. Tomáš Grega, Ph.D., e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.