Pacient je po operaci odvezen na své lůžko standardního oddělení a dle charakteru operace dodržuje klidový režim či polohuje.

Obvaz oka zůstává do druhého dne. První pooperační den ráno proběhne kontrolní vyšetření lékařem. Za standardního pooperačního průběhu je pacient první pooperační den propuštěn do domácího léčení. Pacient je před propuštěním edukován ohledně další terapie, pooperačního režimu a následné kontroly. Prosíme Vás o zajištění si odvozu v den propuštění.

Režimová opatření

Po každé operaci je nutné dodržovat přísný klidový režim, po dobu 1-2 týdnů nezvedat žádná těžká břemena, vyhýbat se těžké fyzické práci, nesportovat, nechodit do sauny, bazénů, nepředklánět se do hlubokých předklonů (boty zavazovat v sedě). Polohování dodržovat do až do kontroly, kdy lékař určí další postup.

Dle propouštěcí zprávy, budete užívat kapky, gel či mast. Mast aplikujete tak, že stáhnete spodní víčko a do spojivkového vaku dáte proužek masti cca 1 cm ( od vnitřního k vnějšímu koutku), poté několikrát zamrkáte, aby se mast rozetřela po celém oku a nezůstala na řasách. U kapek aplikujete jednu kapku do spojivkového vaku a oko necháte chvíli zavřené. Pokud užíváte kapky i mast či gel zároveň, je nutné mezi nimi nechat minimálně 5 minut odstup a aplikovat v pořadí 1. kapky, 2. gel, 3. mast. 

Je důležité, aby se do operovaného oka nedostala voda, mýdlo či šampon po dobu minimálně jednoho týdne. Pokud máte doma domácí zvířata, je důležité dodržovat důkladnou hygienu rukou po kontaktu s nimi. Zvířata si držte dále od obličeje. Vyhýbejte se zaprášenému a zakouřenému prostředí. Venku budete nosit sluneční brýle, aby oko bylo chráněno před větrem a sluncem. Od nás odjíždíte se zalepeným okem, doma si krytí sundejte.

Při odchodu obdržíte propouštěcí zprávu, kde máte v posledním odstavci uveden termín kontroly. V případě, že máte kontrolu na naší klinice, dostavte se v daný termín na naší ambulanci a nahlaste se na recepci. Pokud bude oko nesnesitelně bolet, nebo budete mít jiné obtíže, je důležité okamžitě navštívit očního lékaře. V případě, že se dostavíte akutně v pohotovostní službě, musíte nejdříve na Emergency naší nemocnice (budova CH2) odkud vás odešlou na oddělení oční kliniky.

Ke stažení

  pdf Zásady správné aplikace oční medikace (259 KB)