V médiích se téměř denně objevuje řada spekulací, dezinformací a bohužel někdy i útočných vyjádření, která zaznívají v kontextu s hospitalizací pana prezidenta a neoprávněně vrhají stín na ÚVN.

V ÚVN platí, že dobro pacienta je nejvyšší zákon. ÚVN jako zdravotnické zařízení je povinována dodržovat zákony České republiky. Vázána zákonem, nezveřejňuje nemocnice informace o pacientech, pokud si to sami nevyžádají. Každý pacient ÚVN je především vnímán jako člověk, který potřebuje léčbu, zdravotnickou péči, důstojné zacházení a pocit bezpečí.

Můžeme veřejnost ujistit, že se panu prezidentovi a všem pacientům ÚVN dostává náležité péče. Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta.

Nemůžeme o pacientech podávat informace, ale můžeme se ohradit, je-li napadána nebo znevažována poctivá práce odborníků, umocněná empatií, lidským přístupem a pochopením pro potřeby pacienta.

ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích.

V uplynulých dnech také obdržela ÚVN řadu mailů plných pochopení a podpory i vyjádření úcty k práci zdravotníků. Za všechny tyto maily děkujeme a vážíme si jich.