Cílem zákroku je dosažení dostatečně nízkého cílového nitroočního tlaku (NOT). Typ operace a její termín jsou určovány podle typu zeleného zákalu a podle stupně poškození zrakového nervu.  Podstatou výkonu je usnadnění odtoku nitrooční tekutiny.

Jak operace probíhá:

Výkon se provádí na operačním sále v místním znecitlivění, (lokální anestezií, což znamená, že při výkonu budete při vědomí a Vaše oko bude znecitlivěno pomocí kapek), v parabulbární anestezii (aplikace znecitlivující látky vedle očního bulbu) nebo v celkové anestezii. Pacient je na sále uložen na lůžko a přikryt sterilní rouškou s otvorem pro oko. Operatér provede preparaci spojivky a vytvoří sklerální lamelu.

Trabekulektomie – po preparaci sklerální lamely provede operatér odstranění části tkáně mezi sklérou a rohovkou a vytvoří komunikaci do přední komory.

Operace s mini-implantátem ExPRESS – po preparaci sklerální lamely do přední komory zavede operatér konec mini implantátu (velikost do 2 mm).

Operační rána se šije obvykle nevstřebatelnými stehy. Operační zákrok trvá v průměru 30 minut.

 

Jiné (alternativní) možnosti řešení současného zdravotního stavu.

Glaukom je poškození zrakového nervu, jehož příčinou je v největším procentu nitrooční tlak.  Glaukom nelze vyléčit, léčbou můžeme pouze zastavit jeho postup. Běžný přístup k léčbě glaukomu je lokální terapie, laserová a chirurgická terapie. Pokud se nedaří lokální terapií snížit nitrooční tlak nebo je prokazatelná progrese onemocnění, je indikována léčba laserová a následně chirurgická.

 

Režim po výkonu:

Po propuštění pacienta do domácího ošetření, v rámci prevence infekce bude pacient užívat 10 dní 5x denně antibiotické kapky nebo mast do operovaného oka. Je nezbytné zůstat 10 dnů po operaci v domácím prostředí, klidovém režimu. První týden po operaci je důležité se nepředklánět.

 

Časté dotazy

  Proč se glaukomu říká zelený zákal. Může vézt toho onemocnění k slepotě?

Tento název se vžil z minulosti, kdy lidé s neléčeným pokročilým glaukomem měli v důsledku sekundárních změn rohovky, duhovky a čočky nemocné oko se zeleným nádechem. Ano, glaukom je oční onemocnění, při kterém dochází k postupnému odumření zrakového nervu. Bez léčby může vést k nevratné slepotě.

  Jaká je normální hodnota nitroočního tlaku?

Udávaná hranice v literatuře je 21 mmHg, ale vzhledem k většímu počtu příčin glaukomu bývá tato hranice značně individuální. Výše tlaku je dána poměrem mezi tvorbou a odtokem nitrooční tekutiny.

  Lze glaukom vyléčit?

Zcela vyléčit nelze, cílem léčby je snížit nitrooční tlak na hodnoty zabraňující dalšímu poškozování zrakového nervu. Zda je léčba dostatečná, ukážou pravidelné kontroly zhodnocující zrakové funkce, vyšetření perimetrem a vzhled zrakového nervu.

  Škodí pacientům s glaukomem sledování televize či monitoru počítače? Má na onemocnění vliv pití kávy či alkoholu?

Pacienti mohou sledovat televizi či pracovat na počítači bez jakéhokoliv omezení. Rovněž čtení nemá na progresi nemoci vliv. Konzumace kofeinu či alkoholu nejsou rizikovými faktory rozvoje onemocnění. Nevhodné je vypití jakékoliv tekutiny ve větším množství najednou.

  Existují omezení pro pacienty s glaukomem?

Kromě těžké tělesné námahy např. v předklonu a stresových situacích nemá pacient omezení ani při sportu ani v průběhu těhotenství. V případě normálního zorného pole, nemá zákaz řízení motorových vozidel. Nošení kontaktních čoček je možné po konzultaci s ošetřujícím lékařem.