Cílem zákroku je odstranění zkalené nitrooční čočky a její náhrada čočkou umělou. Tato umělá čočka zůstává v oku trvale, pokud nenastane komplikace. Vpravením jednoohniskové (monofokální) čočky se pacientovi odstraní brýlová korekce buď na dálku, nebo na čtení. Na výsledné pooperační korekci se pacient domluví před operací s lékařem, který ve výpočtu zohlední preference pacienta a přidružená oční onemocnění.

Vpravením - implantací umělé multifokální nitrooční čočky se pacientovi odstraní brýlová korekce do dálky i do blízka. Tato čočka ale není hrazena zdravotní pojišťovnou a její implantace je kontraindikovaná (zakázaná) při přítomnosti jiných očních chorob.

Rozhodnutí o tom, zda má být chirurgický zákrok proveden či nikoliv, může být ovlivněno faktory jako je Váš celkový zdravotní stav či přítomnost jiných, závažných očních problémů, které by mohly znamenat, že odstranění zakalené čočky ke zlepšení zrakových funkcí nepovede.

Jak operace probíhá?

Samotný zákrok trvá 10-20 minut a provádí se v lokální anestezii na operačním sále, což znamená, že při výkonu budete při vědomí a Vaše oko bude znecitlivěno pomocí kapek. Pacient je na sále uložen na lůžko a přikryt sterilní rouškou s otvorem pro oko. Operatér provede vstupní řez velkosti menší než 2mm a pomocný otvor, kterými jsou do oka zaváděny během operace mikrochirurgické nástroje. Odstraní se malá část předního pouzdra čočky a pomocí ultrazvuku se provede odstranění vlastní zkalené čočky. Odstraněná čočka je nahrazena speciální umělou nitrooční čočkou z moderních biokompatibilních (s tělem slučitelných) materiálů.

Jiné (alternativní) možnosti řešení současného zdravotního stavu:

V současnosti není jiné řešení šedého zákalu než chirurgické. V případě nepodstoupení chirurgického zákroku se bude zkalení nitrooční čočky postupně zhoršovat, čemuž bude následně odpovídat i postupné zhoršování zraku.

Režim po výkonu:

U většiny pacientů probíhá chirurgický zákrok bez komplikací s následným rychlým zlepšením zraku. Pooperační péče spočívá zejména v aplikaci předepsaných očních kapek a předcházení vzniku zánětu v operovaném oku. V prvním týdnu je vhodné zůstat v domácím prostřední. Je nutno vyhnout se zakouřenému a zaprášenému prostředí, kontaktu s domácími mazlíčky a jakýkoliv kontakt s tekutinou. Tři týdny po operaci se vyhněte fyzické zátěži jako je zvedání břemen a sportovní aktivity.

 

Časté dotazy

  Mohu dostat multifokální čočku?

Ano, za předpokladu, že předoperační vyšetření neodhalí žádnou jinou patologii Vašeho oka. Tato čočka však není hrazena zdravotní pojišťovnou.

  Jak dlouho po operaci mám kapat antibiotické kapičky?

Minimálně dva týdny. První týden 5x denně, druhý týden 3x denně do operovaného oka.

  Můžu po operaci koukat na televizi?

Ano, pokud to stav operovaného oka dovolí.

  Kdy mohu začít chodit do práce?

Za 2-3 týdny dle charakteru zaměstnání.

  Kdy si mám pořídit nové brýle?

Čtyři týdny po operaci Vám spádový oční lékař či optometrista předepíše novou brýlovou korekci.