Pars plana vitrektomie je operační výkon, při němž je odstraněn sklivec z oka a ošetřena sítnice. Odstranění sklivce je nutnou součástí výkonu sloužící k zpřístupnění sítnice a je prevencí vzniku pooperačních trakčních komplikací.

Operace může být v případě potřeby doplněna endolaserem, kryokoagulací či injekcí účinné látky (antibiotika, anti-VEGF preparáty, kortikosteroidy) do sklivcového prostoru. Po ošetření sítnice je sklivec nahrazen speciálním plynem, který se postupně vstřebá a nahradí se tkáňovou nitrooční tekutinou. Jiným typem výplně je silikon, který je nutno s odstupem času operačně vypustit z oka.

Pars plana vitrektomie se nejčastěji používá při léčbě těchto onemocnění nebo stavů:

  • diabetické otoky a degenerace sítnice
  • odchlípení sítnice (když se sítnice zvedne ze zadní části oka)
  • zákaly a krvácení do sklivce
  • díry a trhliny sítnice
  • nitrooční záněty a nádory
  • komplikace operace šedého zákalu
  • otevřená poranění oka s postižením sklivce a sítnice

Jak operace probíhá?

Operace probíhá v lokální nebo celkové anestezii dle stavu pacienta a jeho schopnosti spolupracovat a dle závažnosti nálezu. Dnešní podoba operace je tzv. bezstehová. To znamená, že pracujeme tak tenkými nástroji, jejichž vstupy do oka není potřeba na konci operace zašívat, uzavřou se pouhou elasticitou bělma.

Jiné (alternativní) možnosti řešení současného zdravotního stavu:

V časných stádiích některých zmíněných nemocí lze volit úpravu systémové terapie, observaci vývoje nemoci, či vitreolýzu. V pokročilých fázích nemoci již konzervativním či minimálně invazivním způsobem nelze vitreoretinální patologie odstranit a chirurgická operace je plně indikována.

Režim po výkonu:

V pooperačním období je zrak pacienta omezen přítomností zvolené výplně oka (plyn nebo silikon) a pooperačním zánětem. Do oka je aplikována mast/kapky působící proti zánětu a někdy i proti zvýšenému nitroočnímu tlaku. Často je vyžadováno tzv. polohování – tedy vynucená poloha pacienta (nejčastěji pozice na břiše, předkloněná hlava), která má za úkol zvýšit působení výplně na sítnici. Požadujeme klidový pooperační režim – většinou v horizontu 14 dní. Rehabilitace zraku je postupná a smysluplné zhodnocení výsledku operace je na místě někdy mezi 14-30 dnem po operaci. O všech režimových a léčebných opatřeních v souvislosti s PPV bude pacient podrobněji informován v rámci předoperačních instrukcí a pooperačního doporučení, které dostane vždy v písemné podobě.