Na dvě stovky návštěvníků přišlo ve středu 26. 9. do atria Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha na Den zdravé nemocnice. Letošní první ročník byl věnovaný prevenci onkologických onemocnění. Účastníci se od odborníků dověděli množství dostupných i méně známých informací, rad a doporučení zaměřených zejména na prevenci a léčbu rakoviny tlustého střeva, plic, prsu, melanomu i dalších onkologických onemocnění. Nejvíce zaujala maketa tlustého střeva, ukázka samovyšetření prsu i pomůcky usnadňující život onkologicky nemocným.


Onkomaják a prevence rakoviny tlustého střeva

V atriu ÚVN se představila společnost Onkomaják, která putuje s maketou tlustého střeva v nadživotní velikosti po České republice s cílem upozornit na nedostatečnou prevenci zdraví nás všech a hlavně rizikových skupin.
„Jsme rádi, že jsme navštívili také Ústřední vojenskou nemocnici, kde aktivně působí Centrum pro screeningovou kolonoskopii. Každý aktivní návštěvník pro nás znamená, že mu není jeho zdraví lhostejné. Podpořit v lidech zodpovědnost za své zdraví je hlavním cílem našeho snažení,“ říká Pavla Freij, ředitelka Onkomajáku.
Osvětový projekt prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku Střevotour odstartoval svoji pouť po českých městech v únoru 2010. Od té doby prošlo maketou střeva několik desítek tisíc lidí, kteří se dozvěděli více o prevenci tohoto zákeřného onemocnění a způsobech léčby.

Centrum pro závislé na tabáku ÚVN

Desítky zájemců navštívily stánek Centra pro nezávislé na tabáku. To působí v ÚVN od ledna 2010 a je součástí Kardiologického oddělení Interní kliniky ÚVN Praha. Návštěvníkům radily vyškolené zdravotní sestry, jak se návyku zbavit nebo s ním vůbec nezačít. K dispozici byl tzv. smokelyzer, měřící přístroj, který dokáže určit množství škodlivin v dechu kuřáka i nekuřáka. Zdravotní personál také testoval zájemce, nakolik jsou závislí na nikotinu a vysvětloval možnosti léčby závislosti.
Liga proti rakovině předvedla v atriu ÚVN instruktáž o samovyšetření prsu a prevenci karcinomu prsu, Výživové poradenství ÚVN se zaměřilo na informace o tom, jak předcházet některým nádorovým onemocněním z pohledu stravy a životního stylu, Dermatologie ÚVN od 14 – 15 hod na místě prováděla vyšetření melanomu.

Návštěvníci Dne zdravé nemocnice si mohli také nechat změřit tlak nebo sledovat instruktáž cvičení na rehabilitačních míčích, další si prohlédli výstavu Život s nadějí.
Zájem byl také o informace o pomůckách či doplňcích stravy určených onkologickým pacientům.

Zdravá nemocnice

Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice se zapojila do mezinárodní sítě Zdravých nemocnic – Health Promoting Hospitals, kterou deklaruje Světová zdravotnická organizace – World Health Organization. Cílem tohoto projektu je zavést do zdravotnických zařízení přístup vedoucí ke zlepšení kvality zdravotní péče, vztahu mezi nemocnicemi a veřejností a ke zvýšení spokojenosti pacientů, jejich příbuzných a personálu.
Nemocnice podporující zdraví jsou organizace, které usilují o maximální přínos pro zdraví svých pacientů i zaměstnanců prostřednictvím rozvoje struktur, kultury, rozhodování a postupů.