Ve středu 25. dubna bylo celé dopoledne velice rušno v atriu pavilonu A ve vojenské nemocnici v Praze. Tým edukačních specialistů ÚVN tam pořádal tradiční, v pořadí již 13. Den zdravé nemocnice. U 18 stanovišť bylo uskutečněno 1682 preventivních edukací.

ÚVN avizovala začátek tradičního Dne zdravé nemocnice na 25. 4. od 9 hodin. Přesto se už od osmi ráno tvořila fronta na vyšetření podezřelých kožních znamének. Naštěstí pan primář kožního oddělení přišel s předstihem před zahájením, aby nemuseli lidé čekat. I tak byla u jeho stanoviště neustálá fronta zájemců o vyšetření podezřelých kožních znamének. V průběhu dopoledne jich vyšetřili 215, z toho byl podchycen 4krát bazaliom a v jednom případě spinaliom.


„Do preventivních vyšetření a edukací se stále více zapojují i lékaři. Při každém Dnu zdravé nemocnice se projeví, co zrovna nejvíc lidi trápí, a také to, o čem se hodně hovoří v médiích. Tentokrát byl například opravdu nebývalý zájem o očkování. Lidé se ptali vzhledem k ročnímu období celkem logicky na prevenci klíšťové encefalitidy, ale velice často padaly také dotazy na názor na očkování dětí, proočkovanost proti spalničkám a na to, jestli je možné zjistit, zda má člověk protilátky na dětské nemoci. Edukační sestry z Kliniky infekčních nemocí trpělivě odpovídaly,“ popisuje R. Hlavičková, vedoucí pořadatelského Týmu edukačních specialistů.  

Tradičně pak si nechávali lidé měřit tlak, z celkových 244 měření byl podchycen 1 případ vysokého tlaku, který bude nezbytné dále léčit. V rámci prezentace tématu prevence srdečního selhání bylo zájemcům předáno na 100 letáčků. Mnoho lidí také využilo možnost zdarma poslat někomu blízkému pohled s přáním, aby myslel na své zdraví a nechal se preventivně vyšetřit.
„Zaznamenali jsme také mnohém vyšší zájem o techniky trénování paměti. K psychologům přicházeli zájemci o trénování nejen své vlastní paměti, ale také mnozí chtěli pomoci svým blízkým.  Jako pokaždé, i tentokrát byla trvalá fronta u vyšetření zraku a nebo u měření glykémie,“ doplňuje R. Hlavičková.

„Za celou dobu se tu stavilo jen několik málo mužů, zato je velký zájem o poskytování první pomoci u žen,“ podotkl záchranář Emergency, který předváděl praktické ukázky první pomoci při srdečním selhání a také vedl ty, kdo si první pomoc chtěli sami vyzkoušet.

Z krátké ankety uskutečněné mezi návštěvníky zaznívala spokojenost a chvála na to, že jsou vyšetření přístupná, že jdou zdravotníci mezi lidi. „Jsem tu náhodou, moje dcera sem půjde na praxi. Vybrala si dobře, je to dobrá nemocnice a takovou akci jsem jinde neviděl,“ podotýká jeden z návštěvníků a dodává: „Je dobře, že nemocnice vede lidi k prevenci.“ K němu se přidává paní:„ Myslím, že ti, kdo se chovají zodpovědně ke svému zdraví, kdo chodí na preventivní prohlídky, snaží se žít zdravě, by měli být nějak motivováni zdravotními pojišťovnami, nebo naopak, ti, kdo o své zdraví nedbají by měli mít finanční spoluúčast na léčbě.“ „Je to opravdu dobré, co tu děláte. Dozvěděla jsem se to ráno z Metra. Vždycky jdu ráno vyvenčit pejska, chodíme dva kilometry, při procházce pročítám Metro. Přečetla jsem si titulek Vyšetření zdarma a vydala se sem,“ říká paní, která stojí ve frontě na vyšetření znamének. „Že je to dvakrát do roka? To já příště přijdu zase. Bydlím na Praze 6, mám to kousek,“ plánuje další z návštěvníků Dne zdravé nemocnice.

A příště bude – v druhé polovině září se opět edukační specialisté ÚVN vydají mezi lidi pomoci a poradit všem, kdo chtějí dělat a dělají něco pro své zdraví. Nebudou chybět žádaná vyšetření a jistě se objeví i nějaká novinka.