Poslední zářijová středa patřila Dnu zdravé nemocnice, který má v ÚVN dlouholetou tradici. Již od časného rána se v atriu pavilonu A scházely nedočkavé skupinky zájemců o vyšetření a nebo o informace, co udělat pro své zdraví. V devět vše vypuklo: ukázky první pomoci a praktický nácvik, měření tlaku, glykémie, správná výživa, procvičování paměti, hygiena rukou, dentální hygiena,vyšetření zraku, vyšetření znamének... u všech stanovišť se povětšinou tvořily fronty.  Jako tradičně byl vzhledem k nadcházejícímu podzimu a zimě zájem o očkování proti chřipce.

Tým edukačních specialistů ÚVN, který Den zdravé nemocnice pořádá, zařadil do osvědčeného a žádaného programu novinku, která si okamžitě získala mnoho zájemců:  prevence diabetické nohy. „Návštěvníci si mohli nechat vyšetřit citlivost nohou, získali zde odborné poradenství o zásadách samostatné péče o nohy a o vhodné obuvi například pro diabetiky. Specialisté zachytili při vyšetřeních u   5 pacientů neuropatii dolních končetin, s nimi dopodrobna naši zdravotníci probrali zásady správné péče, doporučili vhodnou obuv včetně toho, kde je možné tuto obuv pořídit, “popisuje R. Hlavičková, vedoucí týmu edukačních specialistů.

Dlouhá fronta postávala i u vyšetření  zraku. Zdravotníci trpělivě vyšetřovali a také vysvětlovali, co výsledky vyšetření znamenají, případně byla doporučena další doplňující vyšetření .

„Těší nás, že se nám tentokráte podařilo zapojit i ty nejmenší - nácviku poskytování první pomoci  se totiž zúčastnily i děti z naší firemní školky Střešovanka. Až nás všechny překvapilo, jak děti  velmi pozorně sledovaly nácvik resuscitace,“ ocenila R. Hlavičková.  „Tradičně byl velký zájem také o vyšetření znamének. Tentokrát došlo k podchycení  5 pacientů s bazaliomem. Muži, kteří si nechali vyšetřit znaménka, většinou uváděli, že je na vyšetření poslala manželka, což potvrzuje věší zájem  o toto preventivní vyšetření u žen,“ doplňuje.

Celkově se za dopoledne na Dnu zdravé nemocnice uskutečnilo  1070 edukačních pohovorů.

Odpoledne edukační specialisté pokračovali v edukaci občanů Prahy 6 v Písecké bráně. Den zdraví s ÚVN, který je již tradičně součástí akce s Frech Seniorem, letos navštívilo na 300 návštěvníků. Bylo velmi potěšující, že uvítali setkání s odborníky z ÚVN Praha a v několika případech konkrétně pozdravovali, či pochvalně hovořili o zdravotnících z naší nemocnice.