Na čtvrtek 4. prosince pozvalo Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN své dárce krve na slavnostní večer, který je tradičně symbolickým poděkováním za dárcovství a ochotu pomáhat druhým. 
„Slavnostním večerem chceme vyjádřit díky všem našim věrným dárcům krve. Pořádáme ho tradičně v období adventu. Není to náhodou.     video 

V předvánočním období k sobě mají lidé většinou blíž, myslí i na ostatní, což se bohužel během roku neděje tak často. Vy jste důkazem, že je stále mezi námi hodně lidí, kteří dokážou myslet a dělat něco pro druhé po celý rok, a za to vám patří velké poděkování. Všichni, kdo tu sedíte, máte za sebou více než pět odběrů, většina z vás daleko víc, desítky, i stovky. Těší mě, že mezi námi mohu přivítat i pana Duběnku, který má za sebou úctyhodných 550 odběrů a za dárcovství obdržel v říjnu letošního roku z rukou pana prezidenta medaili Za zásluhy o stát I. stupně…,“ slova ředitele centrálních laboratoří ÚVN plk. Františka Bílka přerušil na chvíli potlesk pro pana Duběnku. „Nejde samozřejmě o počet, každý odběr má svou hodnotu, každý z vás má svůj osobitý podíl na záchraně lidského života a za to vám ještě jednou upřímně děkuji,“dokončil doktor Bílek, který nezapomněl poděkovat zdravotníkům z Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN v čele s pplk. Milošem Bohoňkem.

Slavnostní atmosféru vytvořilo vystoupení Heidi Janků: „Darujete druhým tu nejvzácnější tekutinu na světě. Nikdo z nás neví dne ani hodiny, kdy ji bude potřebovat. Můj minirecitál přijměte jako poděkování,“ zahájila Heidi Janků a vzápětí roztleskala naplněný sál. Příjemně se pobavili dárci při losování cen, které věnovali tradiční sponzoři CK VOLAREZA, Český červený kříž - spolek pro Prahu 3,6,8 a firma LOAP.

Dárcovství plné krve je u žen doporučováno až 4krát a u mužů 5krát do roka, dárcovství krevní plazmy je možné uskutečnit po 14 dnech. Od počátku roku 2014 dosud v ÚVN Praha a detašovaných pracovištích  darovalo krev nebo její složky 15 608 dárců, což je oproti roku 2013 o 1 125 dárců více. Většinou přicházejí dárci opakovaně, úplně poprvé přišlo letos darovat krev do ÚVN 705 nových dárců. Do ÚVN chodí darovat krev a plazmu také český rekordman pan Zdeněk Duběnka, který má na svém kontě již 550 odběrů. V říjnu letošního roku byl za dárcovství oceněn státním vyznamenáním.












{flv}darce_550{/flv}