Software na psychologickou diagnostiku Hypothesis, který vyvinuli odborníci z Masarykovy univerzity (MU), bude nově využívat Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN). V nemocnici zaujme licencovaný software Hypothesis klíčovou roli v modernizaci stávajícího softwarového vybavení psychodiagnostických laboratoří.

Pražská nemocnice bude software používat pro testování uchazečů o službu v armádě, stejně jako to už dělá Vojenská nemocnice v Brně, která se podílela na jeho odzkoušení a dopracování tak, aby byl využitelný i v praxi. „Pro armádní uchazeče jsme navrhli mimo jiné testování kvality pozornosti, prostorové a verbální inteligence a schopnosti kognitivní kontroly respektive kontrolu impulzivity,“ přiblížil diagnostický program Čeněk Šašinka z Psychologického ústavu Filozofické fakulty MU.
„Hypothesis považujeme za velice sofistikovaný systém, který navíc umožňuje relativně snadno vyvíjet nové psychodiagnostické metody, což je dlouhodobou ambicí našeho oddělení,“ upřesnil jeden z důvodů nákupu licence primář Ústředního lékařsko-psychologického oddělení ÚVN Jiří Klose.

Software původně vznikl pro kartografický výzkum, při němž vědci sledovali, jak alternativní formy zobrazování informací ovlivňují způsob, jakým lidé čtou mapu. „K tomu jsme potřebovali nástroj, který by měl velmi široké možnosti zobrazení takzvaného podnětového materiálu a zároveň snímal reakce testovaných lidí a zaznamenával jejich odpovědi. Později jsme si uvědomili, že po úpravě by se mohl software využít i v psychologické praxi,“ přiblížil vývoj Hypothesis Šašinka.

Na vzniku softwaru se podíleli odborníci z Filozofické fakulty MU, Přírodovědecké fakulty MU a také ze společnosti Tilioteo Ltd. Jeho největší výhodou je velká variabilita funkcí. „Pro používání Hypothesis stačí na straně testovaného běžný počítač a stabilní a rychlé připojení k internetu. Výzkumníci mohou díky tomu testovat lidi po celém světě,“ popsal další klady softwaru Šašinka.

S jeho licencování pomáhalo vědcům Centrum pro transfer technologií MU. „Z hlediska komercializace vědeckého výstupu z humanitního oboru jde o ojedinělý případ,“ podotkla business manažerka centra Jana Daňková.