Na pátek 9. září 2016 mezi 13. - 16 hod. připravila Bezpečnostní rada ÚVN pro zaměstnance, jejich rodinné příslušníky i další zájemce z řad veřejnosti Bezpečnostní den ÚVN. V areálu nemocnice na prostranství mezi pavilony B a C se na osmi stanovištích představily týmy Speciální pořádkové jednotky Policie ČR, Vojenské policie, Hasičského záchranného sboru požární stanice č. 2 Petřiny, instruktoři Krav Maga (IKMF CZ -International Krav Maga Federation), Rescue týmu Emergency ÚVN, dekontaminační místo Emergency a koutek historie zdravotnické služby z první světové války.



V průběhu odpoledne si u jednotlivých stanovišť mohli návštěvníci (zájemci) vyzkoušet i střelbu z paintballových zbraní na terč, nebo si prohlédnout a obléci se do ochranné výzbroje, která se používá při zásahu pořádkových jednotek Policie ČR. Zde se postupně vystřídalo cca přes sto zájemců o ukázky bezpečnostních prvků. Zajímavá byla rovněž ukázka s možností si vyzkoušet prakticky za asistence HZS ze stanice č. 2 Petřiny hašení simulovaného požáru.

Návštěvníky také zaujal modelový zásah Rescue týmu Emegency ÚVN, při němž tento tým předváděl ve spoluprácí s pořádkovou jednotkou Policie ČR ošetření a následné přesunutí poraněné osoby do bezpečného prostoru. Instruktoři z IKMF CZ pak předvedli několik modelových situací, jak se ubránit fyzickému napadení nožem a střelnou zbraní.  

Ing. Jiří Hájek, vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení ÚVN uvedl, že v rámci bezpečnostního dne bylo cílem představit nejen činnost zúčastněných složek integrovaného záchranného systému, ale i dalších bezpečnostních činností souvisejících s ochranou osob. „Naším cílem je, aby si zaměstnanci, jejich rodinní příslušníci, ale i veřejnost mohli v klidu a bez stresu vyzkoušet v otevřeném prostoru manipulaci se základními požárními prostředky, jako jsou hasicí přístroje a manipulace s požární hadicí při hašení požáru, nebo viděli prvky a ukázky sebeobrany, ochranné pomůcky, měli možnost také nahlédnout do zákulisí zajišťování ochrany osob a majetku bezpečnostními složkami. Pro příští Bezpečnostní den ÚVN bychom rádi zajistili ukázku helikoptéry letecké záchranné služby nebo evakuaci osob z budovy pomocí slaňovacích prostředků. Bezpečnostní preventivní akce jako je Bezpečnostní den ÚVN, považujeme za velmi důležité, neboť přispívají k lepší orientaci a zvládání mimořádných situací, ať už při bezpečnostním cvičení nebo při reálném ohrožení,“ hodnotí Ing. Hájek.

 

Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN Bezpečnostní den ÚVN