Sepse - laicky otrava krve - je hlavní příčina smrti na jednotkách intenzivní péče (JIP). Ve Spojených státech amerických je zaznamenáno průměrně 900 000 případů ročně, ve Velké Británii 100 000 případů. Varující je vysoká mortalita, která se dle evropské studie Vincenta a kolegů z roku 2006 pohybuje kolem 34 - 36 %. Sepse je 10. nejčastější příčinou smrti jak v USA, tak v zamích Evropské unie. 

Každoročně dochází k zhruba 1,5% nárůstu případů sepse. V České republice není centralizovaný sběr dat týkající se případů sepse, ovšem vzhledem k tomu, že se Česká republika nevymyká evropskému průměru, počet onemocnění sepsí lze odhadnout na zhruba 30 tisíc ročně.

„Jedná se o vážné onemocnění a počty případů jsou varující. To vedlo skupinu mezinárodních odborných organizací k vyhlášení 13. září jako Světový den sepse. Vzniklá iniciativa Global Sepsis Alliance směřuje své úsilí k tomu, aby byl význam tohoto dne v dohledné době potvrzen i Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Klinika infekčních nemocí 1. LF UK a ÚVN se rozhodla uspořádat tiskovou konferenci právě na Světový den sepse především s cílem upozornit na závažnost tohoto onemocnění, informovat o jeho příznacích i možné prevenci. Věříme, že díky lepší informovanosti lze docílit snížení počtu onemocnění sepsí. Jsme lékaři, naším hlavním úkolem je léčit, ale vidíme, že mnohé septické stavy nemusí nastat, nebo lze alespoň mírnit jejich průběh včasnou léčbou,“ uvádí prof. Michal Holub, přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. LF UK a ÚVN.

„Pacienti se k nám mnohdy dostanou pozdě, jde tu o čas. Zlepšení informovanosti veřejnosti by při tom mohlo podstatně snížit počet onemocnění.  Vždyť celých 80 % případů sepse se k nám dostává z domova, 20% pak nastává v nemocničním prostředí.  Teď v posledních dnech jsme měli dva případy, kdy se k nám dostal pacient až po nekolikadenních příznacích. V jednom případě to skončilo fatálně, ten další je ve velmi vážném stavu v intenzivní péči,“ popisuje situaci MUDr. Roma Kula, spoluzakladatel česko-slovenského fóra pro sepsi.  

Sepse se obvykle projevuje vysokou horečkou (nebo vzácněji výrazným snížením teploty), nízkým krevním tlakem, výrazným zrychlením srdeční akce a frekvence dýchání, velkou únavou až schváceností. Častým příznakem také bývá zmatenost, poruchy vědomí, mohou se objevit nálezy na kůži, nastat mohou bolesti zad při infekci močových cest, může dojít k narušení pohyblivosti trávicího traktu a následné nevolnosti, zvracení i průjmu.

„Četněji k sepsi dochází u lidí, jejichž oslabení organismu je dáno věkem - u novorozenců a u seniorů nad 60, nebo spíše 65 let, poruchou či oslabením imunity - například se jedná o pacienty, kteří mají cukrovku, ale o své cukrovce nevědí. Paradoxně jsou takoví lidé ve větším riziku než již diagnostikovaní diabetici, kteří mají cukrovku pod kontrolou.  Zdrojem sepse nejčastěji bývá bakteriální zápal plic, infekce ledvin, již méně často také infekce kůže, mezi laiky známé onemocnění pod názvem růže, a střevní infekce,“ přibližuje profesor Holub.

Velké komplikace nastávají při septickém šoku
Septický šok je situace kdy infekce a celková obranná reakce našeho organismu způsobí roztažení cév v těle a tím pokles krevního tlaku. Srdce zareaguje dalším zrychlením tepové frekvence, selhává krevní oběh - ke tkáním se přestane dodávat kyslík a přestanou se z nich odvádět zplodiny - metabolický chaos obvykle naruší srážecí systém v našem těle - může vést ke vzniku krevních sraženin v drobných cévách a naopak i ke krvácivým projevům. Člověk v této fázi nemoci bez lékařské pomoci nevyhnutelně umírá.

Léčba

Léčba se vždy stanovuje na základě stavu pacienta. Mezi nejdůležitější první kroky patří okamžité podání širokospektrých antibiotik (nitrožilně) a co nejrychlejší zjištění zdroje sepse, aby mohlo dojít k jeho včasnému odstranění. Na základě výsledků kultivace, které bývají k dispozici zpravidla za 48-72 hod., se případně upravuje již nasazená antibiotická terapie. Pacientův stav je neustále monitorován, zabraňuje se selhání oběhu podáváním infuzí a případně léků stimulujících činnost srdce, při poruchách dýchání je poskytována plicní ventilace.

Odkazy:


www.uvn.cz/sepse

http://www.world-sepsis-day.org/?MET=HOME&vLANGUAGE=EN