Petr Čech – varhany

Petr Čech patří k nejvýraznějším varhaníkům své generace. Úspěšně se věnuje i soudobé hudbě, vedle bohaté koncertní činnosti ji uplatňuje i v řadě nahrávacích projektů.

  • absolvent pražské konzervatoře (klavír prof. Marta Toaderová, varhany – prof. Jan Hora), HAMU a vysokou školu ve Stuttgartu (prof. Jon Laukvik), doktorandské studium ukončil v roce 2011 na VŠMU v Bratislavě
  • nositel cen z mezinárodních soutěží Opava (1996), Gdaňsk (2002), Brno (2004), Praha (2006)
  • držitel cen ČHF, Fondu L. Janáčka, Nadace B. Martinů ad.
  • působí jako varhaník Chrámu Matky Boží před Týnem
  • pedagog pražské konzervatoře
  • sólista předních českých a zahraničních orchestrů (FOK, SOČR, Janáčkova filharmonie Ostrava, Lugano, Monte Carlo, Bamberští symfonici ad.)




Carmina Bohemica, sbormistryně Věra Hrdinková

Komorní ženský pěvecký sbor Carmina Bohemica založili v roce 2007 bývalí členové výběrových pražských dětských sborů.

  • Sbor se rychle vypracoval ve špičkové domácí hudební těleso a profesionální interpretací svého různorodého repertoáru postupně získává renomé i v zahraničí.
  • Pravidelně koncertuje v Praze i v ČR, spolupracuje s předními uměleckým tělesy a ólisty, jako např. Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr Hl. m. Prahy FOK, Hradišťan, Kühnův smíšený sbor, Jana Boušková, Ivan Kusnjer ad.
  • Věkový průměr členů sboru je 35 let, což se odráží na jejich pěveckém výrazu, zaujetí a celkovém nasazení.
  • Repertoár zahrnuje gregoriánské chorály, renesanční polyfonii, skladby z období klasicismu, romantické skladby, vokální tvorbu 19. a 20. století a lidové písně národů celého světa.
  • Věra Hrdinková působila 27 let ve sboru Bambini di Praga, nejprve jako sólistka a členka sboru, později jako pedagožka a sbormistryně.
  • Se sborem vystoupila v Evropě, Japonsku i Americe a jako sbormistryně vedla děti na koncertních zájezdech do New Yorku, Itálie, Francie nebo Německa.
  • Od roku 2016 vede Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu.




Olga Šroubková - housle

Olga Šroubková (1993) se věnuje hře na housle od 4 let pod vedením matky (Rimma Kotmelová, absolventka Moskevské konzervatoře ve třídě prof. Viktora Pikajzena). Od osmi let pokračovala ve studiu již na Hudební škole hlavního města Prahy ve třídě prof. Jiřího Fišera, u něhož absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a následně i Pražskou konzervatoř. Od října 2014 studuje na Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover pod vedením prof. Adama Kosteckého

  • Má za sebou mnoho úspěchů na houslových soutěžích doma i v zahraničí, k největším patří 1. cena z mezinárodní soutěže BRAVO! v Namuru v Belgii, 2. cena z mezinárodní soutěže Kloster Schöntal v Německu, 1. cenu z Chengdu International Violin Competition, je vítězkou soutěže Nadace Bohuslava Martinů a držitelkou ocenění za nejlepší interpretaci skladby B. Martinů.
  • Největším dosvadním úspěchem je triumf na 35. ročníku prestižní mezinárodní houslové soutěže Premio Rodolfo Lipizer International 3.- 11. září 2016 v italské Gorizii, na níž získala 1. cenu a další 4 zvláštní ceny.
  • V letech 2014 a 2015 se zúčastnila konkurzu o místo koncertního mistra České filharmonie a na základě postupu do druhého, resp. třetího kola měla možnost několikrát působit jako hostující koncertní mistr ČF.




Lucie Silkenová – soprán

Patří k nevýraznějším sopranistkám své generace. Již během studií na HAMU na sebe výrazně upozornila, nejprve v divadle SeMaFor po boku Jiřího Suchého a poté v hlavních rolích oper, které studenti nastudovali pro divadlo F. X. Šaldy v Liberci.

  • Získala několik významných ocenění na mezinárodních pěveckých soutěžích. Mezi ty nejdůležitější řadí 1. cenu na mezinárodní soutěži ve Francii „Concours International d’Encouragement Musical, Lyon 2008“ (Rotary Club) a 2. cenu v kategorii opera v „Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka, Karlovy Vary 2009“.
  • V Národním divadle v Praze  debutovala v r. 2010 a stala se jeho stálým hostem. Jejím debutem ve Státní opeře Praha byla role Gildy (Verdi: Rigoletto). Dále hostovala v divadle F. X. Šaldy v Liberci, v divadle J. K. Tyla v Plzni, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a spolupracuje s Komorní operou Praha na zahraničních turné (Japonsko, Španělsko, Francie, Německo, Švýcarsko).
  • Koncertně vystupovala např. s BBC Symphony Orchestra London,  Budapest Festival Orchestra, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Filharmonií B.Martinů Zlín, Filharmonií Hradec Králové, Moravskou filharmonií Olomouc a Severočeskou filharmonií Teplice.
  • Spolupracovala s mnohými významnými dirigenty jako jsou Petr Altrichter, Jiří Bělohlávek, Iván Fischer, John Fiore, Tomáš Hanus, Robert Jindra, Jiří Kout, Ondrej Lenárd, Tomáš Netopil, Libor Pešek, Helmuth Rilling, Jac van Steen, Osmo Vänskä a Petr Vronský.
  • S úspěchem vystupovala na mezinárodních hudebních festivalech jako jsou MHF Pražské Jaro, Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, Janáčkův Máj Ostrava, Dvořákova Olomouc, Festival Mahler Jihlava aj. Natočila několik nahrávek se společnostmi Navona Records, ArcoDiva a Český rozhlas.
  • Lucie má své věrné posluchače nejen v České republice, ale získává si je postupně i v zahraničí. Pravidelně koncertuje po Evropě (Anglie, Belgie, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko, Ukrajina). Má však za sebou i měsíční koncertní turné v Japonsku r. 2004 (Fukuoka, Hiroshima, Nagasaki, Nagoya, Matsuyama, Osaka, Tokyo) a dále měsíční koncertní turné po Brazílii r. 2013 (Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Vitória)




Ústřední hudba AČR

ÚH AČR je vrcholovým reprezentativním vojenským hudebním tělesem určeným k propagaci a reprezentaci dobrého jména Armády České republiky na veřejnosti, jakož i k prezentaci české kultury v oblasti koncertní dechové hudby, české národní hudby a těch nejvyspělejších tradic české vojenské dechové hudby doma i v zahraničí.

Brass Band vznikl z hudebníků tělesa pro potřeby koncertování v menším obsazení. Tvoří jej 11 hudebníků. Má na svém kontě řadu koncertních vystoupení v ČR i v zahraničí, natočil několik CD




Pplk. Jaroslav Šíp, velitel hudby a hlavní dirigent

Jaroslav Šíp je pokračovatelem skvělé tradice významných uměleckých osobností v čele ÚH AČR.

  • Vystudoval trubku na dnešní Vojenské konzervatoři v Roudnici nad Labem u profesora Jiřího Mandyse.
  • Po absolutoriu nastoupil v roce 1987 k Ústřední hudbě AČR jako hráč do sekce trumpet a postupně zde prošel orchestrálními funkcemi od orchestrálního hráče až po funkci koncertního mistra. P
  • V roce 1994 vystudoval Pražskou konzervatoř v oboru trubka, poté a Vojenské konzervatoři obor dirigování. Od roku 1997 se stal dirigentem ÚH AČR. V roce 2000 ukončil studium dirigování na AMU, stal se se zástupcem velitele a v roce 2009 velitelem AČR - hlavním dirigentem.
  • Je výborným instrumentátorem a skladatelem pro velký dechový orchestr, instrumentuje nejnáročnější symfonické partitury pro orchestr ÚH AČR a pro Brass Band ÚH AČR, na jehož výtečném zvuku, dramaturgii i nezaměnitelné podobě nese svou pečeť dirigentskou i aranžérskou.