„Mým cílem nebylo na místě řešit geopolitický aspekt uprchlické krize, ale být alespoň krátkodobě nápomocná lidem v těžké životní situaci.
Zuzana Loutocká

Od 28. do 31. 10. 2015 působila MUDr.Zuzana Loutocká, lékařka psychiatrického oddělení ÚVN, na chorvatsko-srbském hraničním přechodě Berkasovo-Bapska. Reagovala tak na prosbu o pomoc přímo z Berkasovo-Bapska, kde v danou chvíli zcela chyběli lékaři. Rozjela přípravy, aby mohla co nejdříve odcestovat.

„Naše nemocnice se zachovala velkoryse. Umožnila mi přeorganizovat si pracovní rozvrh tak, abych mohla ze dne na den odjet. Zároveň uvolnila zásoby základních léčiv a zdravotnického materiálu, bez kterých bychom se později na místě neobešli,“ přibližuje Zuzana Loutocká přípravy.

Za pouhých 24 hodin už se vypravila společně s kolegyněmi z jiných nemocnic - neuroložkou MUDr. Niginou Malovíkovou a praktickou lékařkou MUDr. Pavlou Hrdličkovou a s týmem dobrovolníků různých profesí, kteří na místě střídavě působí již několik týdnů, na místo určení.

„S kolegyněmi jsme po příjezdu na místě velmi rychle zbudovaly improvizovanou polní ošetřovnu ve stanu původně sloužícím jako sklad. Ošetřovnu jsme vybavily dovezenými léky i zdravotnickým materiálem, který poskytla Ústřední vojenská nemocnice, doplněným o materiál ze sbírek charitativních organizací ČR a SR a od soukromých dárců. Poskytovaly jsme základní zdravotnickou péči, která je v kompetenci jakéhokoliv lékaře. Řešily jsme především respirační, gastrointestinální infekty, ranné infekce, uroinfekce, drobné úrazy a poranění, prekolapsové  až kolapsové stavy z vyčerpání, alergické reakce, dehydratace, podchlazení. Závažnější případy, jako např. podezření na infarkt myokardu, jsme ve spolupráci s organizací UNHCR přednostně transportovaly na chorvatskou stranu hranice a odtud do nemocnice,“ popisuje své působení lékařka.

„Na místě si člověk uvědomí zoufalství lidí, kteří prchají před válkou a utrpením. Hledají lepší podmínky pro sebe i své děti. Ti, které jsem během svého krátkého působení poznala, byli vděční za každé dobré slovo a pomoc. Neměla jsem v úmyslu řešit geopolitický aspekt uprchlické krize, ale být alespoň krátkodobě nápomocná lidem v těžké životní situaci. Je dobré si zachovat lidskost a alespoň minimální solidaritu v přístupu k lidem v nouzi. Já osobně jsem odhodlaná pokračovat v pomoci. Vždycky je šance se zapojit dle možností, například jako dobrovolníci, nebo přispět do některé ze sbírek organizovaných pro uprchlíky,“ uzavírá Zuzana Loutocká.