Tato oční vada se projevuje zhoršenou zrakovou ostrostí a špatným vnímáním detailů a kontrastů. S astigmatismem (s tzv. cylindrickou oční vadou) se zpravidla narodíme – nízký stupeň zakřivení postihuje většinu lidí, neboť rohovka není nikdy zcela pravidelná, naopak má mírné zakřivení. Vidění je však bezproblémové a není nutné je jakkoli korigovat. U vyšší vady je však korekce nezbytná. Někdy je astigmatismus diagnostikován až u dospělých, např. v souvislosti s úrazy, operacemi rohovky a při některých očních onemocněních.
Astigmatismus se často objevuje současně s jinou oční vadou, zpravidla s dalekozrakostí a krátkozrakostí. Velikost vady lze zjistit jen při očním vyšetření a uvádí se v tzv. cylindrických dioptriích s počtem úhlových stupňů osy. Naměřené údaje lékař zapisuje například do poukazu na brýle, neboť jsou nezbytné pro vhodnou korekci.

Projevy astigmatismu
Astigmatismus ovlivňuje vidění na blízko i do dálky, jeho kvalita závisí na velikosti vady. Nízké postižení nebývá patrné, u vyšších stupňů astigmatismu se objevuje snížená ostrost vidění, zhoršené vnímání detailů a kontrastů, pokřivený a deformovaný obraz, často tak pacient zaměňuje některé znaky či písmena (M za H či N, P za F, K za X 3 za 8…). Průvodním jevem astigmatismu mohou být bolesti hlavy, únava, pálení a řezání očí ad.

Astigmatismus a možnosti řešení
Astigmatismus lze řešit optickými pomůckami (brýle a kontaktní čočky) nebo pomocí laserových a nitroočních zákroků. Brýle ani kontaktní čočky nedokážou vadu odstranit, pouze zlepšují vidění. Úspěšně lze vadu řešit nitrooční operací nebo laserovou operací. Při ní během zákroku upraví operatér laserovým paprskem zakřivení oční rohovky, takže po operaci světelné paprsky dopadají na sítnici rovnoměrně a vidění je ostré a přesné. Lze tak vyřešit jak astigmatismus, tak krátkozrakost a dalekozrakost. Výhodou laserové operace je rychlost, šetrnost a bezbolestnost.