Incidence maligního melanomu v ČR prudce narůstá, za posledních 20 let se prakticky zdvojnásobila. Ročně umírá v České republice na maligní melanom na 350 osob. Včasná diagnostika a následné odstranění nádorku jsou primárním předpokladem úspěchu v léčbě toho nádorového onemocnění.

Ročně umírá v České republice na maligní melanom cca 350 osob. Přes narůstající incidenci (graf  1) úmrtnost na toto onemocnění  dlouhodobě stagnuje, situaci v ČR dobře dokumentuje graf č.4. Včasná diagnostika a následné odstranění nádorku jsou primárním předpokladem úspěchu v léčbě toho nádorového onemocnění.



alt


alt


Pozn. Oba grafy zdroj ÚZIS

Dermatovenerologické oddělení ÚVN se dlouhodobě věnuje prevenci kožních onemocnění, již tradičně se mimo jiné také zapojuje do osvětového programu Euromelanoma Day (Evropský den melanomu). Letos se v ÚVN uskutečnil 12. května. V průběhu dne jsou zájemcům bezplatně vyšetřovány pigmentové skvrny a znaménka. Zároveň jsou pacienti upozorňovaní na rizika rakoviny kůže, před nastávající letní sezónou jsou poučeni o negativních účincích UV záření a o způsobech ochrany před ním a dozví se o možnostech prevence.

„V letošním roce přišlo v rámci Evropského dne melanomu do naší ambulance 35 zájemců o vyšetření pigmentových projevů kůže, uvedl primář dermatovenerologického oddělení MUDr. Jaroslav Hoffmann. „Oproti loňsku, kdy při vyšetření nebyl zjištěn ani jeden zhoubný kožní nádor ani suspekce na něj, jsme letos diagnostikovali 1klinicky jasný maligní melanom kůže, ve 3 případech pak  basaliom kůže (zhoubný nádorek vycházející z bazální vrstvy kůže) a řadu dysplastických névů, které mohou být potencionálně rizikové,“ upřesnil výsledky vyšetření primář oddělení. Tito pacienti byli indikování k chirurgickému zákroku - vyříznutí patologického projevu s následným histologickým vyšetření, který diagnózu pak definitivně potvrdí.

Dne 29. května se naskytla možnost bezplatného vyšetření znaménka podruhé, a to  v rámci Dne zdravé nemocnice ÚVN. V průběhu dopoledne bylo vyšetřeno dalších 47 zájemců, zde již naštěstí žádný podezřelý projev zaznamenán nebyl. O vyšetření projevili zájem zejména zájemci z věkové kategorie nad 50 let.