• Hovory z ÚVN:

V České republice je 21 nemocnic, které poskytují možnost konziliárního vyšetření lékařem odborníkem na paliativní medicínu. Ústřední vojenská nemocnice ale poskytuje paliativní péči v plném rozsahu, včetně hospitalizace zaměřené na paliativní péči.

Paliativní péče tak, jak ji vnímáme dnes, nemusí být péčí v úplném závěru života, může pacientovi s nevyléčitelnou nemocí přinést dlouhé měsíce i roky života ve vyšší kvalitě, v pohodlí a bezpečí,“ říká specialistka na paliativní péči, MUDr. Kateřina Krejčí. V dalším díle podcastu Hovory z ÚVN tak uvádí na pravou míru mýty, že paliativní péče pomáhá jen od bolesti a fyzických obtíží, nebo že se týká převážně seniorů.

Kromě toho odbornice vysvětluje, jaké jsou formy a podoby této péče, s jakými obavami pacienti přicházejí. Roli paliatra vnímá jako součást celého celého paliativního týmu, který nejen že pečuje o pacienty, ale je i  je v úzkém kontaktu i s jeho blízkými. 

Paliativní medicína je zároveň velmi náročná. Jak ji lékaři zvládají? Je skutečně profese paliatra jen smutná a deprimující? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete právě v našem podcastu.