Vážené pacientky, vážení pacienti!

V sobotu 27. srpna 2022 v dopoledních hodinách zasáhl ničivý požár západní křídlo budovy A Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Požárem byla dotčena pracoviště Neurologie, Oční kliniky, ORL, Oddělení nemocí z povolání a Hematologické ambulance.

Velmi si cením nasazení všech, kdo okamžitě zareagovali, zasáhli, a především zajistili bezpečí našim pacientům, zlikvidovali požár, usilovně zachraňovali přístroje, vybavení, léčiva. Poděkování patří hasičskému záchrannému sboru, Záchranné službě hl. města Prahy, Vojenské policii a všem zaměstnancům ÚVN, kteří osobním nasazením přispěli k minimalizaci následků. Za zásadní považuji, že všichni pacienti byli přesunuti do bezpečí a nikdo z nich ani z personálu nebyl zraněn.

Byli jsme nuceni dočasně omezit činnost pracovišť zasažených požárem. Pacienti, kterých se omezení týkají, jsou vyrozumíváni prostřednictvím SMS. Pravidelně na webových stránkách informujeme o aktuálním umístění daných pracovišť a stavu péče.

Děkuji ředitelům pražských a jedné mimopražské nemocnice, kteří již hodinu po vypuknutí požáru nabídli pomoc a odborné kapacity pro zajištění péče o naše pacienty. V ÚVN sice došlo ke katastrofě a odstraňování jejích následků bude náročné a dlouhodobé, přesto se ÚVN dokázala postavit následkům této katastrofy čelem a díky všem, kdo se okamžitě pustili do jejího řešení, jsme ji v první fázi zvládli se ctí. Během krátké doby se nám podařilo zajistit, aby požárem dotčená pracoviště měla v ÚVN pro svou práci solidní podmínky a dlouhodobě využitelné náhradní prostory a mohla svým pacientům opět poskytovat péči v kvalitě, na kterou jsou zvyklí.

Vážení, dovolím si vás požádat, abyste důsledně v zájmu vaší bezpečnosti respektovali pokyny bezpečnostní služby a personálu a sledovali informace o umístění pracovišť v jiných prostorách.

Děkuji za pochopení, trpělivost a také za projevenou podporu v těchto nelehkých chvílích. Mohu vás ubezpečit, že usilovně pracujeme na tom, aby navzdory veškerým úskalím způsobeným požárem byla péče v ÚVN nadále poskytována v plném rozsahu a na vysoké úrovni kvality.

 

prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D., ředitel ÚVN